09/25/15 08:41
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов видя атака срещу себе си заради "горещите точки"


Премиерът Бойко Борисов видя целенасочена атака срещу него заради разразилия се спор в медиите дали България е поискала да има регистрационен център за бежанци на своя територия.

"Има си едни медии бухалки, които сами си задават въпроси и сами си отговарят, само създават скандали. Това беше много сериозно подготвена атака, която трябваше да ме уязви. Добре, че и канцлерът Меркел и канцлерът на Австрия и всички в Брюксел обясниха за какво става въпрос", каза Борисов в интервю за Би Ти Ви.

"Вече много години има хора, които си изкарват пари с мене...Нито от едните ме е страх, нито от другите", коментира той.

Вече десет години има подобни медийни атаки по всякакви теми - за бежанците, за икономиката, за строителните проекти, за митниците. Ще започна да се притеснявам, когато тези атаки спрат, добави премиерът.

Борисов не уточни точно кои медии има предвид.

Запитан за изказването на канцлера на Германия Ангела Меркел, Борисов уточни, че тя е казала, че ЕС е готова да помогне на страната при увеличаване на бежанския поток, ако това се случи, но задвижването на тази процедура отнема много време.

"Ние знаем, че има проблем, по нашите КППТ-а на ден пристигат стотици хора", каза Борисов и допълни: "Не съм поискал помощ от Германия, защото днес това не се налага... Дай Боже това да не ни се случи. Ние не искаме тези милиарди, за да приемаме бежанци."

Хората, които са в бежанските лагери в Ливан и Сирия, са започнали да се насочват към Европа, заяви Борисов. Той подробно разказа за писмото от турския премиер Ахмет Давутоглу до него, в което се казва, че няколкостотин хиляди имигранти чакат в Одрин и Истанбул, за да преминат към Европа, как има няколко милиона в лагери в Турция и още близо 7 млн. потенциални бежанци в Сирия.

Според него едва 40% от мигрантите са бежанци от Сирия, а другите са икономически имигранти.

Като са научим да работим като германците, и нашите държави ще станат привлекателни, коментира Борисов предпочитаните от бежанците цели като Германия и Швеция.

Това е вълна, от която никой не може да се предпази. Оградите и полицейските части само помагат за възпирането на бежанския поток, но не може да се разчита само на такива структури, заяви Борисов и добави, че международните партньори трябва да започнат да работят за решаване на основните причини, а именно конфликтите в Сирия, Йемен, Либия, Тунис и др., и да се създадат зони за сигурност е тези страни или близки до тях.

Запитан за провеждането на евентуален референдум за бежанците, премиерът отговори, че няма нужда от това, защото е ясно, че населението има негативна нагласа за това. "И хората ги е страх и мен ме е страх."

Проблемът на Европа не зависи от Европа, там трябва да се разберат САЩ и Русия. Ако тези две държави не се разберат, както направиха за Иран, само лоши неща ще се случат в Европа, смята Борисов и добави, че изпитва опасения, че България може да се превърне във "фронтова държава" в конфликта между САЩ и Русия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване