09/25/15 22:40
(http://www.klassa.bg/)

„Гейзерите“ от пара на кометата 67Р са свързани със слънчевия цикъл, откри Rosetta

 Струите водна пара, излизащи от кометите се захранват от ледени резервоари под повърхността, според ново изследване, цитирано от Space. Наблюдения на сондата Rosetta на Европейската космическа агенция (ЕКА) показват, че повърхностният лед на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, около която Rosetta орбитира от август 2014 година, се появява и изчезва във всекидневен цикъл, свързан със слънчевото греене. 
Ръководителят на изследването Мария Кристина де Санктис от Института за астрофизика и космическа планетология в Рим и екипът й са анализирали данни от един от инструментите на сондата, събрани от “шията” на приличащата на гумено пате комета. Учените са открили, че количеството лед на повърхността намалява или се увеличава всеки ден в зависимост от това дали даден регион е огрян или е в сянка. Този цикъл стои и зад отделянето на вода в газообразно състояние. 
Част от водната пара, произведена от затоплените най-външни пластове на небесното тяло кондензира върху студената повърхност, обясняват изследователите. “Чрез този механизъм повърхността се обогатява с лед. Водният лед в най-горния пласт остава стабилен до началото на следващия цикъл на слънчево греене, който увеличава повърхностната температура и така отново предизвиква отделяне на вода под формата на пара.”
Rosetta е първият космически апарат в орбитата на комета и изпълнил кацане върху леденото тяло. През ноември 2014 година от Rosetta се отдели спускаемият модул Phiae, който кацна, но след два отскока, причинени от отказ на закотвящия механизъм. 
Експедицията разкрива множество детайли за състава и структурата на 67Р - информация, която ще разшири познанията за първите дни на Слънчевата система, тъй като кометите са ледени останки от периода на формиране на планети преди повече от 4.5 милиона години. 
Кометата 67Р достигна най-близката точка до Слънцето по орбитата си миналия месец, приближавайки се на само 185 милиона километра от звездата-майка на 13 август. Rosetta ще продължи да проучва кометата до септември 2016 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване