09/25/15 06:45
(http://www.klassa.bg/)

Ексхумираха руския император Николай II

 От Петропавловския събор в Санкт Петербург бяха ексхумирани предполагаемите останки на последния руски императори Николай Втори и членове на семейството му, информира „Интерфакс“. Процедурата е извършена в рамките на съдебно-медицинското разследване на разстрела на царската фамилия, допълва агенцията. Официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин съобщи, че се възобновява делото за масовото убийство на Романови, извършено през 1918 г. в Екатеринбург.

В рамките на експертизата били са иззети проби от скелета на Николай Втори, както и образци кръв от мундира, в който е бил облечен при екзекуцията. Следователите уточняват, че въпросният мундир преди това е принадлежал на дядото на царя – император Александър II. Съдебните медици иззели също така и образци от останките на съпругата на Николай Втори Александра Фьодоровна. „Целта е да се потвърди истинността на останките на царското семейство и в частност на децата на императора Алексей и Мария, открити през 2007 г.“, обясниха разследващите. В официално съобщение на Следствения комитет се казва, че ексхумираният материал ще бъде сравнен с ДНК на сестрата на императрицата – велика княгиня Елизавета Фьодоровна, погребана в Израел, и с образци от кръвта на дядото на императора Александър Втори. „Ориентировъчно генетичната експертиза ще трае до месец и половина“, обясни пред ТАСС криминалистът на Следствения комитет Владимир Соловьов. Той уточни, че след вземането на необходимите образци, останките са били върнати в криптата на Петропавловския събор.

Освен това ще бъдат изучени и архивните материали, свързани с „белогвардейското разследване“, извършено в периода 1918-1924 гг. Тези данни бяха открити преди четири години. Възобновяването на разследването е по инициатива на работна група, създадена по молба на Руската православна църква и по поръчение на премиера Дмитрий Медведев. Представителите на Императорския дом смятат действията на следователите за оправдани, пише НТВ и допълва, че Романови бяха поканени да се върнат в Русия.

Пресата припомня, че наказателното дело за разстрела на Романови за първи път беше възбудено през 1993 г., когато край Екатеринбург бяха открити предполагаемите останки на Романови. След пет години обаче то бе прекратено във връзка със смъртта на убийците им. Архивите отново бяха вдигнати през 2007 г., като разследването продължи до януари 2011 г., когато намерените останки бяха признати за истински. Новото разследване ще започне от нулата и необходимите експертизи ще се извършат отново, заяви Владимир Соловьов, цитиран от АФП.

Допълнителната ексхумация се е наложила, защото в руското общество има съмнения в автентичността на останките, отбеляза представителят на разследването.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване