09/25/15 06:26
(http://www.klassa.bg/)

Есенните вируси са на ход

 

Диарии, повръщане и болки в гърлото мъчат децата

Няколкото празнични дни напълниха болници с тежко обезводнени деца. Вируси, които причиняват остра диария и повръщане морят най-често малчуганите между 3 и 6 години. Повечето от тях са с екзотични имена – рота, астра или пък ехо и  коксаки от голямото семейство на ентеровирусите. И понеже у нас не се прави изследване за причинителя на заразите, лекарите не навлизат в подробности. Пък и конкретният вирус не е от значение за хода на болестта. Повечето ентеровируси имат 2 мишени – респираторната система и стомаха. Могат да причинят както диарии, повръщане така и грипоподобни състояния.
Диариите бързо изтощават силите на детето.

“При нас е пълно с раздрискани дечица. „Новост” са
кървавите диарии, които
не са свързани
с вирус,
по-вероятно децата са яли някакви боклуци, които са раздразнили стомаха. Случаите не са масови, по-скоро изключение.
Другото съмнение при тези остри диарии е за салмонела. За да сме сигурни в причинителя, са нужни няколко дни, за да излязат резултатите от изследванията. Тогава ще знаем със сигурност за какво точно става дума. В тези състояния най-големият риск е от обезводняване, което при малките деца настъпва изключително бързо и много трудно се овладява вкъщи. Затова повечето от тях стигат до болница,” каза доц. Атанас Мангъров, шеф на детското отделение на Инфекциозна болница в София.
Децата с дни не могат да излязат от тоалетната и повръщат или пък са с остри болки в гърлото, губят глас и сили и се чувстват като пребити с всички признаци на грипоподобно заболяване.
„Диагнозите, които поставяме през последната седмица
най-често
са ангини, тонзилити и бронхити
обичайната картина за този сезон”, каза д-р Калин Лисички, педиатър от болница  „Токуда”.
Острата диария в началото имитира хранително отравяне. Тя кара детето да сяда на чинията през час, докато напълно „изтече”.  Температурата постепенно също се повишава като в определени моменти на деня спонтанно пада, за да вземе връх след час и да достигне 39 градуса и нагоре. И като капак идват и позивите за повръщане, които напълно изтощават организма. Обезводняването, особено при малките деца, става бързо. Те отказват не само да се хранят, но и трудно приемат каквито и да е течности. Дори обаче да пият по малко вода, тя не може да хидратира тялото, в степен в която е нужно. Защото загубите са големи и
организмът
се лишава от живителни течности
по няколко начина. Първо заради честите изхождания, после – с повръщането, а не на последно място и от обилното потене, което идва с всяко падане на температурата.
И ако в първите дни родителите смятат, че детето е настинало, то развитието на сценария ясно сочи, че става дума за вирус или бактерия, а не за обикновена настинка. Вируси и бактериите са причина номер едно за чревните инфекции. В първите редица са стотиците рота, астра, адено и ентеровирусите - ехо и коксаки, които причиняват най-различни заболявания. Най-често грипоподобни, краткотрайно повишаване на температурата, но може да причинят херпангина и фарингит. В хода на всяко едно такова заболяване, причинено от ехо и коксаки вируси, може да има диариен епизод. Независимо от драматичното начало на болестта, тя преминава за 6 до 10 дни. „Това са така наречените самоограничаващи се заболявания и не е нужно
детето да
се тъпче с лекарства
Ако температурата е по-висока и детето се оплаква от остро главоболие, може да се даде нещо, което да свали градусите и да облекчи състоянието му,” съветва д-р Мангъров.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване