09/25/15 06:37
(http://www.klassa.bg/)

Поне 717 поклонници стъпкани в меле по време на хаджа край Мека

 Поне 717 поклонници бяха стъпкани от тълпата, а над 863 бяха ранени при блъсканица по време на хаджа в долината Мина, близо до Мека, предаде Си Ен Ен.

Убийственото меле станало край моста Джамра по време на ритуал, известен като „замерване на дявола с камъни”, в който богомолците хвърлят по седем камъка, с което символизират отхвърлянето на злото. Ритуалът, който се смята за един от най-опасните в рамките на хаджа, защото на малко място се събира голяма тълпа.

При подобни инциденти през последните години загинаха стотици поклонници, както от блъсканицата в тълпата, така и от камъни, хвърлени случайно срещу тях. Мостът Джамра е на пет нива, дълъг е 950 и широк 80 метра.

Междувременно чеченският президент Рамзан Кадиров заяви, че гибелта на стотици хора в мелето по време на хаджа в Мека е едновременно трагедия и „подарък от Всевишния“, съобщиха руските медии. „Това, което се случи в Мина е наистина трагично. Но не можем да говорим така, защото всеки мюсюлманин, който извършва хадж в Саудитска Арабия, мечтае да умре там. Аллах прощава греховете на онези, които са умрели там по време на хадж. Всеки мюсюлманин мечтае да види Аллах. Тоест трагедията е голям подарък от Всевишния“, заяви Кадиров и допълни: „Ние всички им завиждаме. Дай Аллах да ги срещнем в рая“.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване