09/25/15 14:44
(http://www.dnevnik.bg/)

Реформаторите и БСП предлагат допълнения към конституционните промени


Депутати от Реформаторския блок, сред които и съпредседателят на блока Радан Кънев  внесоха предложение за допълнение на проекта за промени на Конституцията, свързано с въвеждането на явно гласуване на решенията във Висшия съдебен съвет, научи "Дневник". 

Промените в основния закон за начало на съдебната реформа бяха гласувани тази седмица със 184 гласа и благодарение на изненадващ вот от "Атака". Такова мнозинство осигурява бързото придвижване на промените в Конституцията между трите четения.

В първоначалния проект, преди историческия консенсус от юли, фигурираше текст да бъде въведен явен вот, вместо сега съществуващото  тайно гласуване на решенията на ВСС. Тогава текстът отпадна по настояване на ДПС.

В момента тече срокът от една седмица след първото гласуване, през която могат да се правят  предложения преди второто четене. Този срок може да бъде удължен с до три седмици, според процедурните правила, приети от Народното събрание. По информация на "Дневник" срокът ще бъде удължен и второто гласуване ще стане след местните избори.

Междувременно от източници в парламента "Дневник" научи, че и от БСП, които гласуваха против конституционните промени, ще внесат предложения преди второто четене. Едно от тях ще бъде за промяна в начина на избор на 11-членната парламентарна квота във ВСС - това да става с квалифицирано мнозинство от две трети от депутатите. Има индикации, че това ще е и една от препоръките в становището на Венецианската комисия, което се очаква в близките седмици.

Продължава настояването на АБВ и ДПС за промяна на разпределението на парламентарната квота за двете колегии на бъдещия ВСС след разделянето му. В проекта е предвидено 6 от 11-членната квота на парламента да отидат в прокурорската колегия, и 5 в съдийската. От АБВ и ДПС обаче опонират, че така ще се получи паритет в прокурорската камара - 6 на 6 прокурорски и парламентарни представители и това щяло да наруши  независимостта на прокуратурата. Разпределението на квотата се очаква да стане горещата тема на разговорите до второто четене и може да се окаже препъникамък, тъй като Реформаторският блок беше  посочил този въпрос като червена линия, от която няма да отстъпи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване