09/26/15 11:43
(http://pik.bg)

ПИК TV: Фук-Так - ресторант и скривалище за войводи

ПИК TV: Фук-Так - ресторант и скривалище за войводи

Край Дойранско езеро в съседна Република Македония се намира един от най-легендарните и най-стари ресторанти на Балканите - Фук-Так. Създаденият от Дедо Туше Янев ресторант отваря врати през 1884 година и до днес неговите наследници поддържат славата, духа и гостоприемството на стария Янев.

Дедо Туше нарекъл ресторанта Фук-Так, защото така е чувал звукът от парния локомотив, който с изумление заставал да гледа, когато преминавал край Дойран. "На мен точно така ми се звучеше - Фук-Так и години по-късно на това място, където седите в момента създадох този ресторант", пише по-късно Дедо Туше. А в този ресторант са влизали и сядали най-светлите македонски фигури като се започне от революционера Гоце Делчев та се стигне до националните фолклорни икони Никола Бадев и Васка Илиева. В мирни времена ресторантът е място за веселби, сватби, празненства и най-различни чествания, но в размирни времена той е скривалище, при това най-сигурното за войводите, разказват местните хора с гордост. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване