09/26/15 11:13
(http://pik.bg)

Правната комисия на НС ще изслушва кандидатите за конституционен съдия Пенчев и Кожарев на 2 октомври

Правната комисия на НС ще изслушва кандидатите за конституционен съдия Пенчев и Кожарев на 2 октомври

На 2 октомври 2015 г. (петък) от 14.00 часа Правната комисия на Народното събрание ще изслуша двамата кандидати за Конституционен съдия от квотата на Народното събрание. 

Номинацията на омбудсмана Константин Пенчев бе издигната от ГЕРБ, а номинацията на члена на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев от Патриотичния фронт. Очаква се кандидатурата на досегашния омбудсман да бъде подкрепена от реформаторите. Не е изключено Михаил Кожарев обаче да събере подкрепа, освен от ПФ, но така също и от БСП, ДПС, БДЦ, “Атака”, АБВ и независими.


Двамата кандидати ще разполагат с по 15 минути, за да представят професионалната си биография и вижданията си относно правомощията и дейността на Конституционния съд.  


Депутатите ще разполагат с до три минути, за да отправят въпроси към Пенчев и Кожарев. Отговорите също трябва да са в рамките на до три минути. Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов ще има задачата да представи становищата и въпросите на неправителствени и професионални организации, които са постъпили до изслушването. Към момента е постъпило едно становище в подкрепа на кандидатурата на Константин Пенчев. То е от Центъра за изследване на демокрацията.

Българският институт за правни инициативи е изпратил седем въпроса до двамата кандидати, сред които е и как конституционните съдии следва да съхраняват баланса между необходимостта от утвърждаване на правовия ред и избягване на намесата в политическата сфера и законодателните прерогативи на парламента. От БИПИ питат Пенчев и Кожарев – какво е мнението им за нуждата от индивидуалната конституционна жалба.

Възможността гражданите, чрез Висшия адвокатски съвет, да сезират КС е една от възможните промени, които депутатите ще обсъждат при промените на Конституцията преди второто гласуване. От неправителствената организация, чийто бивш председател е настоящият министър на правосъдието Христо Иванов, уточняват, че ще изпратят въпросите и до другите двама кандидати за конституционни съдии – номининираните от президента Росен Плевнелиев – бивш премиер Филип Димитров и проф. Мариана Карагьозова-Финкова, преподавател по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски”. 


Четвъртият конституционен съдия, който трябва да бъде избран през тази есен е от квотата на съдебната власт. Очаква се това да е един от тримата съдии от Върховния касационен съд – Павлина Панова, която е заместник-председател на съда, Борислав Белазелков, който е председател на Съюза на съдиите и Росица Ковачева, съпруга на бившия конституционен съдия Владислав Славов.


Изслушването на Константин Пенчев и Михаил Кожарев ще се проведе на открито заседание на Правната комисия в зала “Запад” на парламента и ще бъде излъчвано и на интернет-страницата на Народното събрание. Изборът на нов член на КС от квотата на парламента, за което са необходими гласовете на половината от присъстващите в залата депутати, се очаква да се проведе преди изборната ваканция на Народното събрание, която започва в средата на октомври.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване