09/26/15 10:09
(http://www.klassa.bg/)

Снимки на NASA показват настръхналата кожа на Плутон

 Ако има нещо, което хората научиха при прелитането на сондата New Horizons на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) покрай Плутон на 14 юли, то е колко непълни са познанията ни за планетарната еволюция, пише Discovery News. Сега, нови изображения на апарата разкриват непознати черти на релефа на планетата-джудже, за които няма обяснение. 
Наблюдения на линията, която отделя осветената от неосветената част на небесното тяло (терминатор) показват странен пейзаж с равномерни гънки, приличащи на настръхнала кожа. Както за повечето фотографии с висока резолюция, изпратени на Земята от пояса на Кайпер, планетарните учени имат само бегли предположения за естеството на тези форми. “Това е уникален и объркващ пейзаж, простиращ се на стотици километри”, казва Уилям Маккинън от екипа на New Horizons. “Изглежда повече като кора на дърво или люспи на дракон, отколкото като геология. Наистина ще отнеме време да разберем какво е. Може би е комбинация от вътрешни тектонски сили и топене на лед, предизвикано от слабото слънчево греене на Плутон.”
Хората едва сега започват да проучват Плутон и извънземните му пейзажи и новите наблюдения са доказателство, че вероятно ни делят десетилетия от пълното разбиране на динамиката зад състава и структурата на атмосферата и повърхността на планетата-джудже. New Horizons ще продължи да изпраща данни за малкия свят в покрайнините на Слънчевата система. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване