09/26/15 10:08
(http://www.klassa.bg/)

Суперкомпютърът Watson учи роботи на социални умения

 IBM използва част от техниките за изкуствен интелект, разработени с помощта на суперкомпютъра Watson, за да учи роботи по-добре да разбират и имитират човешката комуникация, пише Technology Review. В речта си по време на конференцията RoboBusiness в Сан Хосе, Калифорния, Робърт Хай, технологичен директор на проекта Watson в IBM разкрива детайли от работата на екипа му с малък хуманоиден робот. 
Роботът Нео на компанията Alderbaran демонстрира умението си да говори с реалистична интонация и да придружава речта си с подходящи жестове. По време на разговор с Хай машината дори изразява нетърпение и сарказъм, като поглежда „часовника“ си и подканя Хай да приключи изказването си по-бързо. 
В разговор с Technology Review Хай признава, че този разговор е бил записан предварително, тъй като системата не винаги функционира добре в шумна среда. Той изтъква обаче, че демонстрацията отразява действителните постиженията на изследването. Екипът му си служи с алгоритми за машинно учене, с чиято помощ, гледайки видеокадри, роботът се научава да свързва различни фрази с подходящи интонация и жестове. Хай посочва, че това е важно, тъй като езикът сам по себе си е само част от комуникацията. 
“Допълваме думите с физически жестове, за да изясним значението”, казва Хай. С навлизането на машините в нови сфери - все по-близо до хората, взаимодействието с роботи се превръща във все по-важен въпрос. Компаниите се опитват да създадат роботи, които да изпълняват определени задачи в магазини, офиси и дори в домовете. Хай добавя, че проектът е все още в ранна фаза на развитие. IBM е използвала редица техники от сферата изкуствения интелект, за да разработи суперкомпютъра Watson, който успя да спечели телевизионното състезание “Jeopardy!” в надпревара с хора играчи чрез обработка на огромни количества информация и извличане на смисъл от текст. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване