09/26/15 15:39
(http://www.dnevnik.bg/)

Украйна и Русия се договориха за газа за зимата


Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви пред журналисти, че цената на газа за Украйна през четвъртото тримесечие ще бъде около 230 долара за 1000 кубични метра с отстъпката, съобщи БТА, като цитира агенция ТАСС.

В същото време пред телевизия "Россия 1" ръководителят на "Газпром" Алексей Милер изтъкна, че споразумението за доставката на 2 милиарда куб. метра газ не гарантира, че Украйна ще има средства да плати допълнителните доставки през зимата.

По думите му сегашният протокол отговаря на въпроса откъде ще бъдат взети тези 500 милиона долара за 2 милиарда куб. метра газ за подземните газови хранилища, но няма никакви задължения и яснота дали Украйна ще има пари да купи от 5-7 милиарда куб. метра през зимата.

Вчера представители на Европейския съюз, Русия и Украйна парафираха споразумение за осигуряване на доставките на руски газ за Украйна през зимния период. Те обаче подчертаха, че документът има предварителен характер и ще бъде подписан идната седмица.

Според Европейската комисия за предстоящия зимен период Украйна ще се нуждае от допълнително 9 до 12 милиарда куб. метра газ, а по оценка на "Газпром" - от 5 до 7 милиарда.

"Длъжен съм да подчертая, че с голямо удоволствие току-що парафирахме споразумение за газа за скорошния зимен период. Всички технически детайли са съгласувани и са създадени рамкови условия. За потвърждаването и подписването му ще е необходима отделна процедура", заяви вчера заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович след петчасовите преговори в Брюксел.

Русия успя да защити условието цената на газа в зимния пакет да се определя на тримесечие. "Газпром" от своя страна няма да прилага условието "вземай или плащай" в зимния период 2015-2016 г., както в предходния зимен пакет, което ще позволи на Украйна да избегне санкции заради недостатъчно взети количества газ.

Руската страна отбеляза нестабилността в цената на газа, поради което поиска цената да се определя веднъж на три месеца, а не отведнъж за целия шестмесечен зимен сезон.

Шефчович заяви, че цената на газа за Украйна с отстъпката ще възлезе на 232 долара за 1000 куб. м. Новак посочи, че намалението в цената за четвъртото тримесечие е приблизително 20 долара за 1000 куб. м. ЕС се е съгласил да отпусне над 500 милиона долара за нагнетяване на 2 милиарда куб. м. газ в подземни газохранилища в Украйна.

Публикуваната на 25 септември в постановление на руското правителство отстъпка за Украйна по отношение на митническата тарифа предполага цена на руския газ за Украйна от 227 долара. Шефът на Газпром Алексей Милер предположи, че цената на газа за Украйна през първото тримесечие на 2016 г. ще се окаже по-ниска в сравнение с четвъртото на 2015 г.

Руската страна настоя и за европейски гаранции за финансирането на газовите доставки за Украйна.

Парафираното споразумение предвижда Киев да получи 500 млн. долара от международни финансови институции в рамките на гаранция от ЕС. Доставките започват още на 1 октомври. Страните са обсъдили и предоставянето на допълнителни средства за Украйна.

Новак заяви, че средствата ще постъпват по специална сметка за заплащане на Газпром за газа. Министърът добави, че ЕК също ще помогне при закупуването от Украйна на текущите обеми газ, което е важно в зимния период за осигуряването на непрекъснатост на транзитните доставки на руски газ през Украйна за страните от Европа.

Към момента в подземните газохранилища на Украйна има над 5 млрд. куб. м. газ. Тя изкара миналата зима със запаси от 16 млрд. куб. м. газ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване