09/26/15 06:30
(http://pik.bg)

Уникален супермодерен апарат заработи в УМБАЛ "Св. Ив. Рилски"

Уникален супермодерен апарат заработи в УМБАЛ  "Св. Ив. Рилски"

УМБАЛ „Св. Ив. Рилски” се сдоби с първия високотехнологичен линеен ускорител в България на стойност 10 млн. лева. Премиерът Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Петър Москов и министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова прерязаха лентата пред залата, в която се намира новият медицински апарат. Ускорителят служи за провеждане на стереотактична радиотерапия и стеротактична радиохирургия, RapidArc техника и Gated RapidArc - синхронизирана с дишането лъчетерапия. Ускорителят TrueBeam STX позволява проследяване и получаване на изображения в реално време, което прави възможно реализирането на терапията. Апаратът е различен линеен ускорител, защото може да прави всичко в света на лъчетерапията, както и в стереотактичната радиохирургия. Такъв модел има само в 5 страни в Европа - Швейцария, Германия, Италия, Полша и Турция, а вече и в България. 

Министър Петър Москов заяви, че българските граждани ще могат да ползват това върховно постижение на световната медицина през здравна пътека от ноември. Москов посочи, че апаратът е поредната стъпка към поставената от правителството цел за гарантиране на осигуряването на социално значимите заболявания.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна изтъкна, че над 220 млн. лева са внесени в медицинска апаратура от началото на годината. Той поздрави екипа на болницата, както и министрите за усилената работа. Борисов посочи, че високотехнологичният линеен ускорител е много повече от кибер нож, защото кибер ножът приема до 4 пациенти, а ускорителят по 15-16 на ден. „Никой не може да ме убеди, че има по-ценно от здравето, а този апарат, това лечение връща болния човек обратно на работа, обратно в обществото”, добави премиерът. Министър-председателят каза още, че най-важно за реформата в здравеопазването е да няма онкоболни, чакащи за лечение. Той добави, че България е бедна държава в сравнение с Италия и Гърция, но си позволява такава апаратура заради здравето на хората. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване