09/27/15 10:23
(http://www.klassa.bg/)

Андромеда на фокус

 Тъй като не можем да правим снимки на нашата галактика Млечния път, можем да заснемем най-близкия ни галактически съсед, галактиката Андромеда, на 2.5 милиона светлинни години в съзвездието Андромеда.

Нейната близост я прави брилянтна за изучаване конструкцията на спирални галактики, което помага да разберм нашата собствена спирална галактика. Космически телескопи като Хъбъл и Спицер са прекарали много време снимайки я, а ние сме виждали Андромеда в много вариянти като инфрачервена картина, рефлектна картина или дори фотография с изключително висока резолюция от 1.5 милиарда пиксела.

Изображението, което виждате, показва галактиката Андромеда във видима светлина, заснето и обработено от двама астро фотографи тук на Земята, намиращият се в САЩ, Дейвид Лейн и Джи Пи Метасавинйо във Финландия.

С помощта на специализирана апаратура, събирането на данни е извършено от Лейн. За 37 работни часа, той позиционирал камера и телескоп гледащи към малка част от небето, където галактиката Андромеда се намира. След това заснел 18 часа експозиции на видимата светлина, после един час обработвал кадрите чрез водороден алфа филтър за да отдели детайлите на йонизираните водородни частици и по шест часа за работа с всеки от филтрите - червен, зелен и син.

След това изображенията, получени от тези експозиции били изпратени на Метасавинйо, който коригирал оптичното изкривяване, причинено от телескопа. Той комбинирал изображенията и регулирал нивата на кривите използвайки фотошоп, подобно на обработката прилагана при изображения, получени от космически телескопи.

Галактиката Андромеда е много по-голяма от Млечния път. Тя съдържа около един трилион звезди, в сравнение с Млечния път който се състои от 200 до 400 милиарда звезди. Андромеда е с диамерър от около 220.000 светлинни години, в сравнение с този от 100.000 светлинни години на Млечния път. Поради големината и близостта си, тя е един от най-ярките обекти в нощното небе и може да се види с невъоръжено око в безлунна нощ от тъмно място.

Галактиката Андромеда се движи през пространството със скорост от около 400.000 км/ч директно към Млечния път. След около 4 милиарда години, двете галактики ще се срещнат в галактически сблъсък с епични размери и вероятно ще се слеят в една гигантска супер галактика.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване