09/27/15 20:50
(http://www.dnevnik.bg/)

Великобритания е готова за сътрудничество с Русия в Сирия


Великобритания е готова за сътрудничество с Русия за уреждане на ситуацията в Сирия и борба с групировката "Ислямска държава". Русия страда от ислямския екстремизъм в същата степен, както и други, и е необходимо да изкореним екстремизма и неговите причини", каза Дейвид Камерън, цитиран от агенция Ройтерс и ТАСС, съобщи БТА.

Британският министър-председател подчерта, че сирийският президент Башар Асад може да остане на поста като част от преходно правителство, но не бива да има роля в бъдещето на Сирия в дългосрочен план, съобщават Ройтерс и ТАСС.

Камерън не изключва възможността Асад да участва в преходен процес, но смята, че той "не може да бъде част от дългосрочно политическо решение в Сирия".

"Той няма място в бъдещето на страната и по този въпрос нашата позиция не се е променила", каза британският премиер. По-рано британският в. "Сънди телеграф" цитира правителствен източник, който каза, че Камерън е готов да приеме оставане на Асад в краткосрочен план, докато в Сирия бъде съставено правителство на националното единство след гражданската война, продължаваща повече от четири години.

Камерън заяви, че Асад не трябва да избегне съдебно преследване, дори ако участва в преходен политически процес в Сирия. "Хората, които нарушават международните правни норми, трябва да се изправят пред международното правосъдие", каза британският премиер, според когото Асад е един от виновниците за войната в Сирия и за сегашната миграционна криза в Европа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване