09/27/15 10:24
(http://www.klassa.bg/)

Високотехнологични чипове се борят с Ебола

 Нов метод, разработен от Калифорнийски изследователи може да промени начина за диагностициране на вируса Ебола, позволявайки на медиците да идентифицират заболяването на място вместо да изпращат проби в лаборатория. Това би могло да ускори ограничаването на вируса в Западна Африка, където е една от най-тежките вирусни епидемии от десетилетия поради трудностите при диагностицирането на Ебола.

Диагностицирането се извършвана чрез два чипа: микрофлуиден чип, използван за депозиране и подготвяне на пробата и оптофлуиден чип, който може да открие отделните молекули, съдържащи вируса. Предварителните тестове показват, че методът е толкова ефективен, колкото конвенционалните лабораторни тестове, според статия, публикувана в Scientific Reports.

След откриването на огнището на вируса Ебола в Гвинея през 2013 г., болестта е убила повече от 11,000 души в Западна Африка, като нови случаи все още се появяват в Гвинея и Сиера Леоне. Заболяването е трудно да се спре поради симптомите, които често не се проявяват в продължение на дни и това отнема по-дълго време за диагностични тестове потвъждаващи наличието на вируса.

Методът, описан от изследователите от Санта Круз и университета Баркли е сравнително прост, използвайки лесна за употреба технология за диагностика на място, особено при ограничени ресурси. Системата изследва всяка молекула една по една, когато преминават през пълен с течност малък канал, вътре в чипа.

Проведени са първоначални тестове извършени върху вирусни проби, но следващия етап включва тестове с необработени кръвни проби, които трябва да се проведат в специална среда с висока биологична защита.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване