09/28/15 10:55
(http://pik.bg)

В данъчната служба „Люлин” е осигурено адекватно обслужване на хора със специални потребности

В данъчната служба „Люлин” е осигурено адекватно обслужване на хора със специални потребности

При проверка по жалба, изпратена до омбудсмана, експерти на институцията констатират, че за хора с увреждания и за майки с детски колички е непосилно да достигнат до третия и четвъртия етаж на сградата, в която се помещава данъчната служба в „Люлин”, тъй като липсват асансьори или други подходящи съоръжения за осигуряване на достъпност. Жалбоподателката пише в сигнала си до омбудсмана, че са й предложили да й връчат документа, за който е дошла, пред сградата, което за нея е унизително и нарушава човешкото й достойнство.

В препоръка, изпратена през август до директора на Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (ТД на НАП) – София, Константин Пенчев отбелязва, че липсата на достъпност ограничава или дори лишава хората със специфични потребности от пълноценно участие в обществения живот, като засяга достойнството им и накърнява основните им човешки права. Той препоръчва на директора на ТД на НАП – София, да предприеме всички необходими мерки за осигуряване на подходяща достъпна среда за гражданите с намалена подвижност до служителите на данъчната служба в „Люлин”.

Препоръчва при вземането на мерки да бъдат съобразени разпоредбите на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, Закона за защита от дискриминация и Наредба № 4 от 01.07.2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. Омбудсманът е удовлетворен, че месец след препоръката е намерено решение на проблема. Данъчният офис в „Люлин” е настанен в сграда – общинска собственост, което е пречка за извършване на основни ремонти и реконструкции, които да осигурят достъп на хора със специфични потребности до етажите над партера.

Затова, в изпълнение на препоръката на Константин Пенчев, след разговори между директора на ТД на НАП – София, и кмета на Район „Люлин” е отделено едно гише на партерния етаж, определено за обслужване на хора с намалена подвижност и майки с малки деца и колички. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване