09/28/15 10:48
(http://www.dnevnik.bg/)

В ООН започва "най-голямото геополитическо шоу"


Юбилейната сесия на Общото събрание на ООН започва днес в Ню Йорк и появата от повече от 10 години насам на руския президент Владимир Путин не е единственият акцент в "най-голямото геополитическо шоу на планетата", както го определя лондонският в."Гардиън".

На трибуната на световната организация ще застанат повече от 150 държавни лидери, които освен това имат и многобройни срещи помежду си.

Силно е началото още в понеделник. Преди обед местно време ще говорят 15 президенти и владетели, а следобедът е запазен за още около 20.  Първа е Дилма Русеф от Бразилия, следвана от Барак Обама, поляка Анджей Дуда, китайският президент Си Цзинпин, кралят на Йордания Абдула Втори и Владимир Путин. След руския държавен глава са президентите на Иран Хасан Рухани и на Франция Франсоа Оланд.

Изказванията траят по около 15 минути, макар да няма формални ограничения за продължителността на словото. Фидел Кастро се възползва от това през 1960г. за да постави непостижимвият рекорд от 4 часа и 29 минути. Брат му Раул, който стана президент на Куба, сега е в ООН на първото от четири десетилетия свое посещение в САЩ.

Сесията вече е в ход, като в пленарната част от петък насам говориха папа Франциск, Барак Обама и българският президент Росен Плевнелиев.

Темите се сменят от целите за глобално развитие през борбата с климатичните промени, бъдещето на мироопазващите сили на ООН и стратегиите за борба с екстремизма и агресивни структури като "Ислямска държава".

Първите от близо 3 години преговори между Обама и Путин в руската мисия в световната организация са само един от множеството елементи на срещи в кулоарите, изясняване на позиции в националните делегации и разясняване от всяка държава на аудиторията у дома какво са свършили нейните представители на този форум.

Важни неща могат да се случат дори в последния момент по пътя на отпътуващите делегации към летището. Така бе през 2013г., когато Обама позвъни на Хасан Рухани и така се разчупиха ледовете между Вашингтон и Иран.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване