09/28/15 05:09
(http://www.klassa.bg/)

В света възниква търсене на голям военен конфликт

 В преддверието на юбилейната сесия на ООН , разговорите за реформата на следвоенната система на световното устройство зачестяват. За Русия това е свързано с редица предизвикателства и потенциални заплахи. Край руските граници се създават огнища на военно напрежение и мнозина виждат в това предпоставка за световен военен конфликт, пише „Взгляд“.
„Позициите на Русия са забележително по-слаби от тези на СССР през 70-те години, но съотношението на силите не се е променило драстично. Русия запази статута си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и ядрения паритет със САЩ. „Еднополярният свят“ е само фигура на речта. За да бъде създаден „еднополярен свят“ САЩ и техните съюзници трябва да ликвидират Съвета за сигурност на ООН , да унищожат руския военно-промишлен потенциал и да получат международно признание на правото си да се месят във вътрешнодържавни конфликти.
Присъединяването на Крим беше възприето в САЩ като начало на преразглеждането на последиците от разпада на СССР. Цялата идея на съвременния световен ред бе изградена върху неотеменимостта на последиците от 1991 година/
Мисля, че се приближаваме към опасен момент от световната политика. В сета възниква търсене на голям военен конфликт. Ялтенско-Постдамския ред и неговите институции обективно изчерпват своя ресурс. В следващите 10-15 години силните държави ще се стремят към преразглеждане на „правилата от 1943 година“, а подобни промени рядко в историята са се случвали без големи военни конфликти“, заяви доцентът по политология от Московския университет Алексей Фесенко.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване