09/28/15 14:36
(http://pik.bg)

Дават 120 млн. лв. на общините за намаляване на вредните емисии

Дават 120 млн. лв. на общините за намаляване на вредните емисии

120 млн. лв. по ОП “Околна среда” ще бъдат дадени на общините в страната за намаляване на финните прахови частици във въздуха. Тези пари са предвидени за намаляване на вредните емисии, като идеята е от тях да се възползват най-вече онези 25 общини, заради които страната ни има и наказателна процедура.
Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на петия строителен форум.
Министерството ще подкрепя и политиките, които се провеждат на местно ниво, защото техен ангажимент е да работят за подобряване на въздуха. Тези пари са по отделна приоритетна ос на програмата. С тях ще се реализират конкретни общински проекти, които водят до намаляване на вредните емисии. Финансиране на местно ниво могат да получават например определени квартали, в които се използва повече твърдо гориво за отопление.
Предвиждат се конкретни мерки, съобразени със спецификата на самите общини. Една такава мярка може да бъде и поставянето на филтри на комините на жилищата в районите, където хората се отопляват с твърдо битово гориво.
За парите по програмата могат да кандидатстват само проектите на общините, т.е. хората няма сами да участват в усвояването на тези средства. Предвидено е да се направят промени и в Закона за чистотата на въздуха, освен това са стартирали и две работни групи, които по удачен начин ще въвеждат по-екологични горива за битово отопление.
Целта на двете работни групи е да се намери механизъм, чрез който да се стимулира използването на горива за битово отопление с по-ниско съдържание на сяра и пепел, както и да се използват сухи дърва, а не мокри, които замърсяват повече въздуха. Това ще става чрез енергийните помощи, които хората получават.
Друга работна група е създадена, за да стандартизира качеството на горивата, които се използват за битово отопление. Идеята е да се въведе старт за използването на по-качествени горива, които са с по-висока калоричност, но с по-ниско съдържание на сяра и пепел.
Това няма де е по-скъпо за бюджета или за хората, според министър Василева, а ще дава възможност хората да се отопляват по-дълго време с въпросното качествено гориво, като в същото време не се замърсява въздухът.
Тези мерки, обаче се отнасят не за сегашния отоплителен сезон, а в бъдеще, тъй като в момента с този въпрос са ангажирани много ведомства.
Според Василева на годишна база намалява броят на превишенията на нормите за чистота на въздуха. Освен това акцентът на проекта е върху иновативните решения за намаляване на вредните емисии.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване