09/28/15 04:32
(http://www.klassa.bg/)

Защо е важно електронното гласуване

 В "Капитал" нямаме много големи очаквания, че референдумът с електронното гласуване ще доведе до някаква голяма промяна, но подкрепяме на него да се гласува с "Да" ясно и открито.

Нямаме илюзии, че референдумът ще промени нещо, защото двете партии с най-дисциплиниран електорат - ДПС и БСП, вероятно тихо ще го бойкотират с надеждата резултатът от него да бъде невалиден. Дори и това да не се случи, техните усилия ще се съсредоточат в това да няма никакви последствия от допитването - темата просто да потъне и по нея да не се прави нищо. Ако все пак някой успее да вкара темата в дневния ред на статуквото, то ще се мобилизира да предложи труден, скъп и неработещ вариант за електронно гласуване. Това, макар и неприятно, е очаквано. Естественият позив на статуквото е да се защитава, а не да се самоубива с реформи.

В същото време обаче усилията за промяна не трябва да спират и заради това подкрепяме участието в референдума и гласуването с "Да". Всеки начин да се покаже желанието ни политиката и управлението на държавата да се организира по-ефективно трябва да бъде използван. Всеки опит да се наруши комфортът на мръсната коалиция между политика, съдебна власт, медии и бизнес заслужава да бъде подкрепен. Във всяка кауза, която предполага обединението на почтените и достойни хора, трябва да се участва, дори и тя да е на пръв поглед обречена. Защото нормалните хора са силни само когато са заедно. Тогава те задават посока, а не се спъват покорно по кривата и тясна пътека на статуквото.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване