09/28/15 04:14
(http://www.klassa.bg/)

Има и сладолед с вкус на черен хайвер

 Има и сладолед с вкус на черен хайвер

Опитвали ли сте някога сладолед с вкус на риба и пържени картофки, гъши дроб или бира? Ако и вие не сте като нас, не смятаме, че сме пропуснали много!

Представяме ви топ 10 на най-странните вкусове сладолед от цял свят според Coppa della Maga.

  1. Лобстер

  2. Зехтин

  3. Босилек и авокадо

  4. Пуканки

  5. Розмарин, мед и козе сирене

  6. Ликуириция (сладък корен) с морска сол

  7. Бананово къри

  8. Трюфели с черен хайвер

  9. Лавандула и мед

    10. Шампанско с виолетки

На фона на тези вкусове, сладоледите от анасон, мизо или кактус звучат като най-простия ванилов. Но освен заради тяхната креативност, защо всички тези експерименти със сладолед са толкова привлекателни за нас? Причината се крие в начина, по който възприемаме и тълкуваме вкусовете.

Възприемането на аромата се създава в мозъка ни, в резултат на различията между характеристиките на ароматните молекули. Вкусът не съществува в храната, която ядем, а по-скоро в начина, по който я възпроизвежда мозъкът ни. Ето защо, един странен вкус предизвиква множество спомени и асоциации и техните необичайни комбинации провокират нашето любопитство и чувство за откривателство. Децата, обикновено, предпочитат наситени и прости вкусове. Израствайки, когато мозъчната им система за вкус се формира и узрява, хората започват да харесват също така по-сложни аромати (например кафе, черен шоколад, бира), поради своето разнообразие и дълбока комплексност.

Освен това, чувствителността към вкусовите дразнители е най-голяма при стандартната температура в устата ни (22-37° C). Също така, повишаването на температурата кара летливите субстанции, да се освобождават в по-голяма степен (затова предпочитаме кафето си горещо). Така че, колкото повече сладоледът се топи в устата ни, толкова повече вкусове усещаме. Взимайки първата хапка (на около -13 °), ние почти не се чувствам вкус, но след това изведнъж, тъй като тя бързо се топи, устата ни се изпълва с вкусове и аромати, които идват като един вид изненада, а нашият мозък намира всичко това за изключително интригуващо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване