09/28/15 04:16
(http://www.klassa.bg/)

Какво ще каже Путин?

 В понеделник руският президент Владимир Путин ще говори пред Общото събрание на ООН. Това не се е случвало от цели 10 години и вече само поради тази причина мнозина са склонни да виждат нещо особено в случващото се и съответно през цялото време се говори по въпроса, какво точно ще каже Путин.

Както стана известно, речта на руския президент е написана от близо месец, а тематиката е предвидима и интервюто на Путин за американската телевизия Си Би Ес ясно показва това – Сирия и борбата с „Ислямска държава“. Руският президент заяви, че позицията на Москва е без промяна – войната в Сирия може да бъде спечелена само ако всички заинтересувани страни помогнат на Башар Асад срещу Ислямска държава. В замяна на това сегашният сирийски режим трябва да се съгласи на диалог със „здравата“ част на опозицията и да проведе съответните реформи. В противен случай разпадът на държавата е неизбежен, смята Путин, защото действията в друга посока, насочени срещу легитимното правителство, ще създадат ситуация, която се наблюдава в съседните региони, като в Либия, където са разрушени всички държавни институции. Подобна ситуация се наблюдава и в Ирак, казва руският президент.

Едва ли обаче речта на Путин ще се превърне в пробив, коментира сайтът Лента.ру, защото отношенията между Русия и Запада са доста развалени покрай украинската криза. Но ако американските и европейските политици се вслушат в думите на руския президент и осъзнаят необходимостта за сътрудничество с Москва в Близкия изток, може да се твърди, че речта на Путин ще стане първа крачка към нормализирането на отношенията.

Именно сътрудничеството в Сирия най-вероятно ще стане и основна тема на срещата на Путин и американския президент Барак Обама, която ще продължи около час – двамата не са говорили от ноември 2014 г, а последната им официална среща бе през 2013 г. Освен това най-вероятно ще стане дума за Украйна и антируските санкции, въведени след анексията на Крим.

През последните седмици се появиха доста съобщения за нарастването на руското военно присъствие в Сирия. Официално Москва неохотно обяснява случващото се и най-вече твърди, че руски специалисти ремонтират военноморската база в Тартус на брега на Средиземно море, но съдейки по множеството публикации по темата, подобни дейности се извършват и в Латакия, прехвърлят се бойна техника и самолети. Именно по тази причина се появиха доста версии относно плановете на Москва в региона. Според една от тях сирийският президент Башар Асад е последният партньор на Русия в Близкия изток. Русия нееднократно го е защитавала по време на различни международни преговори и е доставяла оръжие за армията му. През това лято обаче в Москва са се появили опасения, че Асад няма да устои, защото губи все повече територии. Някои международни наблюдатели смятат, че Путин действа по принципа, че най-добрата защита е нападението. Вероятно е също така Русия да е решила да поеме върху себе си унищожаването на „Ислямска държава“ - както е известно в Москва няма противодействие от страна на парламента и обществото, както това е в САЩ. Възможно е и Путин да възнамерява да действа извън рамките на вече съществуващата, водена от САЩ коалиция и дори да създаде нова такава – както стана ясно, вече съществува някаква координационна структура между Иран, Ирак, Сирия и Русия.

В интервюто за Си Би Ес Путин казва: „Аз лично информирах за това президента на Турция, краля на Йордания, Саудитска Арабия... Нашите военни са в контакт помежду си. Ще се радваме, ако намерим обща платформа за съвместни действия срещу терористите“.

Има и още една версия, която не изключва предишните. Русия увеличава военното си присъствие в Сирия, защото иска да получи влияние над основния си съперник – САЩ. Отношенията между двете страни са в най-лошото си състояние от Студената война насам. Целта на Москва е да възстанови диалога със Запада и да създаде условия, при които да бъдат свалени икономическите санкции срещу нея.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване