09/28/15 08:08
(http://www.dnevnik.bg/)

Кандидат-кметове на София ще дебатират бъдещето на Витоша


Дебат на тема "Бъдещето на Витоша" с участието на кандидати за кметове на Столична община ще се проведе в понеделник вечер (28 септември 2015 г.) в зала "Мати-Д" на НДК.

По време на дискусията позицията и визията си за природния парк ще изразят кандидатите за кмет на София – Вили Лилков от Реформаторския блок, Виктор Лилов от ДЕОС, Иван Велков от "Зелените", Силвия Трендафилова от НФСБ, кандидатът за общински съветник от Коалиция "Сердика" (ПП АБВ и партия "Български социалдемократи") - Мила Видина. ГЕРБ все още не са съобщили името на своя представител.

Настоящето и бъдещето на природен парк Витоша са сред най-наболелите теми, които вълнуват жителите и гостите на София. Всички желаем "белият дроб" на столицата да остане непокътнат за бъдещите поколения и да бъде достъпен за всички граждани, а тези въпроси се уреждат от план за управление на природния парк, който в момента се преработва. С това обясняват нуждата от обществения дебат организаторите от "Зелени закони" и коалиция "За да остане природа в България".

В разговора ще се включат и кандидати за общински съветници, излъчени от политическите партии и коалиции, както и на граждани и НПО, интересуващи се от природния парк, част от който е територия на столицата.

Водещи експерти от страна на "Зелени закони" ще са Александър Дунчев от WWF и Тома Белев от Асоциация на парковете в България, а модератор ще е журналистът Пролет Велкова.

Дискусията ще е в две части. От 17 до 18 ч, ще бъде дискусия на проекта за План на управление на ПП "Витоша". "Тази среща е важна, защото планиране за ползване на природните ресурси без гражданско участие би компрометирало в зародиш бъдещия План за управление на Природен парк "Витоша", пишат организаторите. Планът в момента се актуализира с обществена поръчка за 561 600 лв. с възложител дирекцията на ПП Витоша и изпълнител "Пролес Инженеринг" ЕООД. От "Зелени законо" посочват, че същият изпълнител получи над 300 негативни становища за проекта си за актуализация на ПУ на Национален парк "Пирин".

От 18 до 20 ч. ще се проведе дебатът на кандидатите за местни управници. "Важно е да има прозрачност на управленските визии и възможност за информиран избор на гражданите на София на местните избори на 25 октомври," посочват организаторите.
Организаторите поставят няколко важни въпроса, по които според тях е редно да има партийните управленски визия или мнение:

- Какво е мнението им за предложението да се разреши ново строителство в софийската част на парк Витоша с големина от 36 000 декара?

- Трябва ли община София да се ангажира във възстановяването на лифтовете и ски-влековете в планината?

- Какъв вид туризъм искат гражданите и какво предвиждат туристическите зони на новия проект за парка?

- Как ще се осигурява достъпът на столичани до планината?

- Как да опазим чисти питейните води на София в парк Витоша?

- Да се добива ли дървесина от общинските гори във Витоша?

Цялата среща – от 17 до 20 часа ще се излъчва през платформата на "Зелени закони" чрез помощта на интернет радио Бинар на БНР.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване