09/28/15 23:01
(http://www.klassa.bg/)

НАСА откри вода на Марс и пресъхнал океан

 През летните месеци тя пада от стените на катерите и се стича по каньоните

От НАСА доказаха, че на Марс има вода. През летните месеци тя пада от стените на катерите и се стича по каньоните. Това съобщиха учените на специална пресконференция, представена като "разбулване на мистерия на Марс".

Потоците са причината за дългите стотици метри тъмни ивици по повърхността на Червената планета, които се наблюдават от орбиталните апарати. Водата пресъхва през марсианската есен и спира през студените зими. Но наличието ѝ рязко увеличава вероятността на планетата да има условия за живот. От агенцията дори обявиха, че са открили пресъхнал океан на 3 млрд. години, в който няма вода заради климатичните промени на планетата. 

Тъмните дири от потоците може да насочат специалистите към местата, където да проверят дали има или някога е имало извънземен живот. Учените не са сигурни откъде по-точно идва тази вода, но не е изключено тя да се появява от подпочвен лед, солени водни маси или се кондензира от рядката марсианска атмосфера.

Освен това там са местата за бъдещи спускания на екипажи от Земята, макар че точно по този въпрос се водят остри спорове. Според група специалисти човечеството е длъжно всячески да избягва вероятността да "замърси" друга планета със земни организми, процъфтяващи именно на влажни места.

В статия за списание Nature Geosciences екипът описва, че водата потича при температура над минус 23 градуса. Причината да остава в течно състояние при толкова ниско под нулата е, че тя е с минерали.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване