09/28/15 16:07
(http://pik.bg)

Осем 8-класнички от Кюстендил не се върнаха в училище, омъжили се през лятото, шест вече гледат бебета

Осем 8-класнички от Кюстендил не се върнаха в училище, омъжили се през лятото, шест вече гледат бебета

Осем осмокласнички от т.нар. ромско училище „Васил Левски” в Кюстендил, които е трябвало да започнат учебната година преди броени дни, не са се върнали на училищния чин, тъй като през лятото са се омъжили. Новината потвърди един от ромските лидери на неправителствената структура „Ларго” - Стефан Лазаров, който е дългогодишен преподавател по майчин език в школото, пише struma.bg.

Според педагозите от училището и осемте момичета през лятото са се задомили. Шест от невръстните деца-булки вече имат деца, казаха техни преподаватели. От ръководството на учебното заведение отказаха коментар, тъй като не водели такава статистика. Официално в ІVОУ „Васил Левски” тази година са се записали 612 момчета и момичета от първи до осми клас.

Все повече роми от Кюстендил избират децата им да учат в училищата в Кюстендил. За миналата учебна година извън гетото са се обучавали 476 момчета и момичета, съобщиха от отдел "Просвета" на общината. "Най-често завършилите осми клас младежи от ромската махала в Кюстендил избират да продължат образованието си в гимназията по селско стопанство или в Професионалната техническа гимназия „Джон Атанасов”, а девойките - в Професионалната гимназия по лека промишленост "Владимир Димитров-Майстора", обяви шефката на отдела Нели Петкова.

"През последните години се наблюдава осъзнаване на голяма част от по-младите родители в ромския квартал, които настояват децата им да завършат средно образование, а имаме и около 20 студенти в различни специалности, няколко от които учат медицина и фармация", каза още Стефан Лазаров.

Заради успешния интеграционно-образователен модел през лятото Кюстендил е бил домакин на група педагози и просветни експерти от Украйна и Беларус, които имали за цел да взаимстват удачни форми на ромското образователно интегриране, припомниха от образователната структура на областния град.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване