09/28/15 04:34
(http://www.klassa.bg/)

Отблъскване от дъното - защо се срещат Путин и Обама

 Президентите на САЩ и на Русия ще се срещнат в понеделник след изявлението на Владимир Путин пред Общото събрание на ООН, но въпреки твърдения в западноевропейски медии, че така обитателят на Кремъл ще се превърне от парий в брокер на международната политика, атмосферата не вещае някакъв сериозен пробив.

Вашингтон, изглежда, е приел, че значителна промяна няма да настъпи, най-малкото докато Барак Обама е в Белия дом и най-вероятно докато Путин е в Кремъл.

Във водещите американски издания в неделя тази тема практически отсъстваше и това в голяма степен показва как са подредени приоритетите на Америка в момента. Визитата на папа Франциск засенчи дори дългоочакваното посещение на китайския президент Си Цзинпин, а скандалът с "Фолксваген" и кризата с имигрантите в Европа са пред споменаването на Путин.

До последно двете страни спорят кой е поискал срещата и кои ще са водещите теми. Стигна се дотам, че Москва обвини Вашингтон в нарушаване на дипломатическия протокол с разкриването на част от процеса за подготовка на разговорите. Според САЩ двамата лидери ще си говорят изключително за Украйна и ако остане време - за Сирия. Кремъл настоява, че ще бъде точно обратното - ще се обсъжда как Русия с рязко засиленото си военно присъствие да помогне за решаване на близкоизточната криза.

Намаляване на напрежението

Самият факт на срещата вече е сигнал за намаляване на напрежението и смекчаване на тона, макар че отношенията остават хладни. Руските военни, бойни самолети и бронирана техника в Сирия променят ситуацията значително и САЩ, чиято стратегия срещу "Ислямска държава" не дава убедителни резултати, имат нужда да си изяснят какво точно иска Путин.

Вероятно и Москва иска още от пролетта да постави акцента върху Сирия, защото от няколко седмици цари затишие на фронтовете в Източна Украйна, което се смята, че е по инструкция от Русия. В украинската криза повечето позиции на двете страни са пределно ясни и на терен ситуацията не изисква лидерите да обсъждат някаква промяна.

Въпросът е колко голям коз държат руснаците с военното си присъствие, защото не е ясно дали Русия има потенциал да се впуска във втори международен конфликт. Мнозина наблюдатели предупреждават за повторение на авантюрата на СССР в Афганистан и подкрепата на Башар ал Асад, ненавиждан от собствения си народ.

Но очевидно САЩ и Русия имат интерес да обсъдят на най-високо ниво проблемите в района - в противен случай диалогът би останал най-много на ниво външни министри и експерти.

Путин и Обама не са сядали на преговори от 2012 г., когато на срещата на Г-20 в Мексико проведоха два часа разговори, основно за Сирия. Всички последвали срещи бяха все по-формални - през 2013 г. в Северна Ирландия бе отменена пълноформатна среща и се мина само на 20-30 минути разговор на четири очи. След него двамата изглеждаха видимо разочаровани един от друг, а скоро Белият дом обяви и отмяна на предстояща среща на върха в Санкт Петербург (смята се, че причината е приютяването на Едуард Сноудън в Русия).

На още три пъти имаше по 15-20 минути размяна на реплики на международни срещи в Китай, Австралия и Франция.

Словото пред ООН

В неделя Путин разказа за темите, които ще засегне в речта си пред Общото събрание на ООН в понеделник. По думите му той ще говори за руската гледна точка към международните събития и няма как да избяга от темата за борбата с тероризма и с "Ислямска държава". В интервю за телевизионните канали CBS и PBS  той припомни, че основаната преди 70 години ООН всъщност била зачената в бившия СССР на Ялтенската конференция и днес няма алтернатива на тази организация.

Преди две седмици външният министър Сергей Лавров заяви, че Путин ще говори и за Украйна, Сирия и "вманиачаването" на Запада на тема санкции. "Само да не им се получи нещо на нашите западни партньори, и веднага се хващат за санкциите", каза той в интервю за програмата "Воскресное время". "Сега западните ни партньори, преди всичко под въздействието на американската психология, губят културата за диалог и постигане на дипломатически решения. Иранската ядрена програма беше ярко и много рядко изключение", добави той.

Лавров добави, че в словото си Путин ще говори още за раздробяването на световното икономическо
пространство и "усилията да бъде замразен процесът на формиране на многополюсен свят".

Иран подозирал двойна игра

Засилената руска военна активност в Сирия е невъзможна без сближаване с Иран, най-малкото за да прелитат руските самолети през неговото въздушно пространство до базите в Западна Сирия. Но според Financial Times в Техеран са изненадани от Москва и въпреки зачестилите срещи на ирански и руски висши ръководители все още не били ясни намеренията на Владимир Путин.

"В Иран се безпокоят, че Русия планира да се откаже от сътрудничеството и да се опита да реши ситуацията в Сирия в сътрудничество със САЩ", разказва източник на изданието. Руснаците уверявали Техеран, че нямат такива планове.

Друго притеснение на иранците идвало заради съдбата на Башар ал Асад. Те подозирали, че руснаците може да го жертват в сделка, в която той ще запази поста си само временно в преходен етап до създаването на коалиция със "здравата сирийска опозиция" с участието на хора от обкръжението му. В същото време Техеран държи Асад да остане президент на Сирия на всяка цена, за да не отпадне страната от орбитата на Иран.

Върховният лидер Али Хаменей не бил взел окончателно решение за иранската стратегия в кризата. Това щяло да стане, след като страната определи интересите си в новата обстановка, допълва FT.
Не е известно и как ще се балансират интересите на Иран и Русия на петролния пазар. В края на седмицата от Техеран съобщиха, че са готови до края на годината до увеличат износа - предимно за Китай и азиатските пазари - до 500 000 барела на ден и да достигнат равнище от 1 млн. барела на ден към средата на 2016 г. Това е доста по-рано от повечето прогнози за излизането на иранския петрол на пазара и може да нанесе допълнителни загуби във валутните приходи на Русия.

Кой пътува до САЩ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване