09/28/15 08:48
(http://www.dnevnik.bg/)

Пари от договора за ремонт на МиГ-29 може да са използвани за политически цели, обяви военният министър


По договора за ремонт на изтребителите МиГ-29, който изтече тази година, България вероятно е плащала двойно по-висока цена от реалната, срещу която те са поддържани. Парите от разликата може да са използвани са политически цели или за т.нар. "хибридна война". Тази хипотеза изрази днес по Нова телевизия министърът на отбраната Николай Ненчев. Той призова ДАНС да провери договорите и последвалата кореспонденция с фирмата производител, която е извършвала и поддръжката - руската РСК "МиГ".

Ненчев разви тезата си в отговор на въпрос, дали има опасност да останем без изправни бойни самолети, след като в писмо до председателя на комисията по отбрана Михо Михов, от компанията заплашават, че няма да признаят ремонт, извършен в Полша и ще обявят машините за бракуване. Както е известно, договорът за обновяването на самолетите с Варшава е пред финализиране.

"За мен е странно, защото писмото е изпратено от РСК "МиГ" до председателя на комисята по отбрана, а не до мен. В него има още нещо странно, там е посочена сума, която е два пъти по-ниска, от предложената ни при последната среща с представители на държавната руска фирма през март". каза военният министър.

Той се запита на глас и дали всъщност това не е реалната цена, на която компанията работи и къде е отивала разликата, от посочената в стария договор сума. "За мен винаги е било ясно, че това не е реалната цена, нищо чудно тези пари да са използвани за политически цели или за хибридна война", каза военният министър.

Изразената от Ненчев позиция по повод адресата на писмото, има и интересен политически ракурс, тъй като Михо Михов, който е бивш командващ на ВВС и началник на генералния щаб на армията, е депутат от коалиционния партньор в управлението АБВ. Без да го изразява директно, военният министър намекна за някакви по-специални отношения между Михов и РСК "МиГ".

Ненчев обясни, че България има 19 изтребителя МиГ-29, като иска да ремнотира между седем и десет от тях. Той припомни, че Полша е била избрана, защото е предложила с 1.2 млн. евро на самолет по-ниска сума за ремонта. "Ако ремонтирахме 10 самолета при старите условия, щяхме да дадем с 24 млн. лева повече. Има и още нещо, сумата, който ще платим е дори с още 20% по-ниска, заради неплащането на ДДС, защото Полша е част от ЕС", каза Николай Ненчев.

Военният министър обясни изборът на Полша и с притесненията, че ако се продължи договорът с РСК "МиГ", България рискува да даде за ремонт двигатели, които после да не може да си вземе, ако руската държавна корпорация попадне в списъка с дружества, спрямо които има санкции от ЕС. "Наскоро държавният департамент на САЩ вече обяви подобна мярка спрямо РСК "Миг", уточни Ненчев.

Военният министър добави още, че дори и без санкции, ремонтът от руската компания е щял да бъде много по-продължителен, отколко обещавания от Полша. "Нас ни интересува на първо място да летят самолетите", каза още Николай Ненчев.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване