09/28/15 02:30
(http://pik.bg)

Показаха България като атрактивна туристическа дестинация

Показаха България като атрактивна туристическа дестинация

Повече от един милион души се очаква да видят фотоизложбата „България – атрактивна туристическа дестинация“. Експозицията бе открита днес от министъра на туризма Николина Ангелкова на летище София по случай Световния ден на туризма. Победителят в конкурса е Пламен Кожухаров от Габрово. Министър Ангелкова заяви, че туризмът е важен отрасъл и в условията на трудна международна ситуация е показал, че може да бъде двигател на растежа. Данните на Световния съвет по пътешествия и туризъм показват, че общият принос на световната туристическа индустрия и свързаните с нея отрасли през 2014 г. е бил близо 10% от световния брутен продукт. Броят на заетите в туризма е над 270 млн., тоест едно от всеки 11 работни места по света е в сферата на туристическите продукти и услуги. Тя обясни, че 52% от всички пътуващи избират Европа и това е шансът на България, бидейки европейска държава да може да привлече още по-голямо внимание към себе си.

При откриването на изложбата министър Ангелкова честити Световния ден на туризма – 27-ми септември с думите: „Честит Световен ден на туризма, честит професионален празник на всички, които работят в сферата на туризма. Пожелавам много здраве и успех на тях и на техните семейства. Пожелавам им все така да се борят за превръщането на България в атрактивна туристическа дестинация. Без усилията на всички, които работят в туризма, без усилията на бизнеса, на медиите, трудно бихме могли да представим България като атрактивна туристическа дестинация. Гарантирам подкрепата на министерството да развиваме заедно туризма” . Министър Ангелкова подчерта, че онлайн фотоконконкурсът „България атрактивна туристическа дестинация” показва какъв потенциал има България, който следва и трябва да бъде разгърнат. „Ние сме на една ръка разстояние от морето и планините. Имаме богата култура и история, предлагаме страхотни вина, вкусни гозби, фолклор, традиции, обичаи – имаме всичко”, каза министър Ангелкова.

Пред журналисти министър Ангелкова коментира, че Министерство на туризма ще работи за връщането на руските туристи – работещите и децата, за които има традиции при посещаването детски лагери. Министър Ангелкова заяви, че това ще стане с поставянето на ново начало в дискусиите с отделните целеви пазари. „Предстоят ни дебати с всеки един от целевите ни пазари, например с Русия на 19-20 ноември, заедно с руски туроператори, руски журналисти и хотелиери, съвместно с български туроператори в присъствието на руския министър на туризма. Смятаме да поставим ново начало на двустранните дискусии по целеви пазари. Целта е да обсъдим перспективите за туризъм пред нашите две държави, а също и наболели въпроси и проблеми, за да можем да трасираме конкретни срокове за тяхното решаване. Когато всички заинтересовани са на една маса – много по-лесно може да се намери решение или предложение на даден въпрос”, коментира министърът на туризма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване