09/28/15 04:42
(http://www.klassa.bg/)

Ползите от Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство

 Ползите от Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство представи на форум в парламента съветникът в политическия кабинет на еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом Йолана Мунгенгова. Форумът беше организиран на 25 септември 2015 г. от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
 
Йолана Мунгенгова отбеляза пред народните представители, че всички законодатели на европейско ниво ще имат достъп до текстовете и ще бъдат уведомени за преговорите. Тя запозна депутатите с европейската философия към тези преговори, какво се цели да бъде постигнато и какво ще бъде предотвратено. Единодушното решение на ЕС е това Споразумение да бъде подписано, посочи Йолана Мунгенгова и добави, че Европейският парламент е изразил съгласието си, но има някои условия, които трябва да бъдат спазени.
 
Освен икономическите ползи ние трябва да сме сигурни, че това Споразумение няма да застраши правото на държавите–членки и на самия Европейски съюз да извършват своята регулаторна дейност. Ние приехме препоръките на Европейския парламент и се надяваме, че гражданското общество също ще участва в тези преговори, уточни Йолана Мунгенгова.
 
Споразумението ТТИП има отношение към достъпа до пазарите  или това е възможност европейските стоки и услуги да получат достъп до американския пазар и обратно, посочи Йолана Мунгенгова. Едновременно с това европейски компании ще участват в обществени поръчки в САЩ, а американски в Европа, уточни тя.
 
В проекта на документа се предвижда регулаторно сътрудничество, но не във всички сектори, а само в такива, в които съществува потенциал за извличане на полза от обмен на информация и добри практики, подчерта Йолана Мунгенгова.
 
Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев посочи, че се очаква ТТИП да бъде подписано и ратифицирано през 2017 г. България подкрепя воденето на конструктивни преговори между ЕС и САЩ, подчерта той и уточни, че трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира договарянето на добро Споразумение, което зачита европейските ценности и допринася за благосъстоянието на всички европейски граждани. До подписването му ние – като законотворци, ще имаме много работа и трябва да чуем различни мнения, за да защитаваме правилната позиция, каза Светлин Танчев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване