09/28/15 04:40
(http://www.klassa.bg/)

Промяната на Конституцията е първата крачка за извършване на реформа в съдебната система.

 Промяната на Конституцията е първата крачка за извършване на реформа в съдебната система, тя ще бъде последвана от ревизия на различни закони, регламентиращи работата на съдебната власт, посочи председателят на Народното събрание Цецка Цачева на срещата си със съдията в Европейския съд по правата на човека Антъни Колинс.
 
Председателят на парламента подчерта, че Народното събрание поддържа активен диалог с Европейския съд по правата на човека и изрази надежда, че това ползотворно партньорство ще продължи и занапред.
 
Цецка Цачева информира госта, че преди два дни Народното събрание прие на първо четене промени в Конституцията, които са важна стъпка за осъществяване на реформата в съдебната система. Нашите европейски партньори, както и българските граждани, искат да видят една променена съдебна система с по-бързо и по-справедливо правораздаване, подчерта тя. Председателят на парламента добави, че в началото на годината Народното събрание с голямо мнозинство одобри актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.
 
Промяната в Конституцията е само част от общия пакет законодателни изменения, които трябва да бъдат извършени, отбеляза Цецка Цачева. Тя уточни, че измененията в основния закон в частта за съдебната власт са възможните, които могат да бъдат извършени от Обикновено народно събрание.
 
Антъни Колинс отбеляза, че промените в съдебната система са продължителен процес във всяка държава. Той посочи, че в Ирландия е имало проект за реформа в съдебната система, но той не е бил осъществен, защото предложението е било отхвърлено с референдум.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване