09/28/15 00:18
(http://www.dnevnik.bg/)

Путин: Армията на Асад е единствената легитимна, останалото е помощ за терористи


Руският президент Владимир Путин заяви в телевизионно интервю, че в разкъсваната от гражданска война Сирия има една легитимна армия - тази на Башар ал Асад, а помощта за другите структури противоречи на международното право.

В разговор с журналиста Чарли Роуз за американските канали CBS и PBS, Путин каза, че Русия доставя оръжие на сирийското правителство, обучава персонал и оказва хуманитарна помощ на сирийския народ, изхождайки от Устава на ООН, т.е. от основополагащите принципи на съвременното международно право.

"Съгласно него различна помощ, включително и военна, може и трябва да се оказва единствено на легитимни правителства с тяхното съгласие или по тяхна молба, или с решение на Съвета за сигурност на ООН. В дадения случай имаме работа с молба на сирийското правителство за оказване на военно-техническа помощ, което и правим в рамките на абсолютно легални международни договори", цитира думите му в интервюто официалният сайт на Кремъл.

Запитан защо руското оръжие в Сирия представлява техника, която се използва срещу обикновена армия, а не срещу екстремисти, Путин отговаря:

"Там има само една обикновена легитимна армия. Това е армията на президента на Сирия Асад. Противостои му, според интерпретацията на някои наши международни партньори, опозиция. Но в действителност, на практика армията на Асад се бори с терористични организации."

След като припомни как се е провалила американската програма за подготовка на хиляди сирийски опозиционни бойци, руският президент допълва: "Според мен оказването на военна подкрепа на нелегитимни структури не отговаря на принципите на съвременното международно право и на Устава на ООН. Ние подкрепяме изключително законни правителствени структури."

Президентът припомня, че Москва е предложила създаването на координационна структура за страните в района и че лично е говорил за нея с президента на Турция и кралете на Саудитска Арабия и Йордания.

Путин не разкрива подробности за речта пред Общото събрание на ООН, която ще произнесе след няколко часа в Ню Йорк. Той не се е появявал на трибуната от 2005г. насам, а руски президент и говорил пред лидерите на света за последно през 2009г., когато държавен глава бе Дмитрий Медведев.

Изказването на Путин е шесто от предвидените 15 само за първата половина на деня. Сесията откриват с речи Дилма Русеф, президент на Бразилия, следвана от американския президент Барак Обама, полският Анджей Дуда, китайският Си Цзинпин и йорданският крал Абдула Втори.

Обама, който миналата година посочи "руската агресия в Европа" като една от трите водещи заплахи в света (редом със сирийската война и заразата от ебола), сега е в деликатна ситуация, защото трябва да говори преди Китай и Русия. Ако говори остро за Украйна и разширяващото се китайско присъствие в Южнокитайско море, ще бъде контраатакуван от Владимир Путин и Си Цзинпин. Ако използва по-мек тон, ще бъде критикуван у дома и от партньорите, че отстъпва на две държави, с които отношенията на САЩ напоследък са все по-сложни.

След това в руското представителство на ООН ще се проведе едночасова среща между Путин и Обама - първата по-сериозна от 2012г. насам.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване