09/28/15 04:17
(http://www.klassa.bg/)

САЩ напътствали Ципрас срещу Берлин

 САЩ са напътствали правителството на Ципрас по време на летните преговори с ЕС, пише в неделния си брой в. „Катимерини“.

Според публикацията гръцкият посланик във Вашингтон е изпратил секретна телеграма до премиера Алексис Ципрас, която съдържала напътствия, които той да следва по време на преговорите с Берлин. Във Вашингтон били силно заинтесувани Гъция да остане в Еврозоната и съветвали правителството на СИРИЗА да прояви желание за извършване на реформи, преди изтичането на предишното споразумение с кредиторите на 13 юли.

Основният им съвет е бил правителството да предприеме конкретни стъпки по договорените теми и да избягва челните сблъсъци с Берлин. Целта е била да се създадат „по-широки съюзи – с Великобритания или Франция, Италия, Австрия, които трябвало да бъдат убедени в решителността на Атина да осъществи реформите и от своя страна да я подкрепят срещу Германия”.

Изглежда, че тази стратегия е била прилагана от гръцкия премиер, доколкото е било възможно. Ако се вземе предвид прочутата среща на върха на 12 юли, е очевидно, че въпросните държави, споменати в документа, са запазили положително отношение към Гърция и са допринесли за постигането на споразумението. Американската идея се гради около това, че „не трябва да се дават възможности на Берлин да наложи възгледите си”, тоест, Гърция не е трябвало да се противопоставя пряко, защото това би имало противоположния резултат, пише по темата grreporter.info.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване