09/28/15 08:40
(http://www.klassa.bg/)

Сорин Дукару: НАТО отговаря на заплахите с наука, технологии, иновации

 - Г-н Дукару, като помощник генерален секретар на НАТО по нововъзникващите предизвикателства към сигурността бихте ли посочили кои са главните заплахи за сигурността както в глобален мащаб, така и за Черноморския регион?

- В съвременния свръхглобализиран свят трябва да бъдем подготвени за изключително широк диапазон от заплахи за сигурността. В наши дни пред страните от НАТО, но и пред целия свят стоят многобройни заплахи - например за енергийната сигурност, терористичните заплахи, кибератаките и, естествено, заплахата от използване на оръжия за масово поразяване.

Главното предизвикателство е, че тези заплахи се осъществяват както в класически, конвенционален вид, така и като комбинация от конвенционални и неконвенционални методи. По този начин се осъществява това, което днес наричаме хибридни заплахи и дори хибридна война. Въпреки че воденето на хибридна война не е нещо ново, в наши дни сме свидетели на тотално нов мащаб в нейното използване.

Изправени сме и пред нестабилност и конфликт в граничната за източните страни от НАТО Украйна, конфликт, който се захранва от политиката и действията на Руската федерация. На юг пък, т.нар. Ислямска държава и други екстремистки групи налагат терор и нетолерантност.

В тази сложна ситуация НАТО трябва да се изправи пред тези предизвикателства за сигурността веднага, но прилагайки и дългосрочна стратегия.

- Бежанската криза заплашва ли сигурността ни?

- НАТО следи отблизо бежанския поток в Европа, тъй като Европейският съюз е на “фронтовата линия”, а пактът е пряко ангажиран с опазването на сигурността в страните - членки.

НАТО не се ангажира пряко с решаването на проблема, но оказва непрекъснато сътрудничество на засегнатите страни. Помагаме както в създаването на кризисни центрове, така и в разработването на програми за противодействие на тероризма.

- Коя е рецептата за справяне с проблема?

- Няма конкретна рецепта, с която да решим проблема с това преселение. НАТО трябва да насочи своите усилия към предотвратяването на терористични атаки и по-точно навлизане на членове на ИДИЛ в Европа.

- Вие сте шеф на департамента на НАТО за нововъзникващи предизвикателства пред сигурността (Emerging Security Challenges Division). Какви са неговите задачи?

- През 2010 г. НАТО създаде изцяло нов департамент - именно за да отговори на заплахите, възникващи през XXI век. Сред тях са тероризмът, разпространението на оръжия за масово поразяване, кибератаките, заплахите за енергийната сигурност. Освен това департаментът, който аз оглавявам, изготвя и стратегически анализи по тези теми. Така че мога да кажа, че НАТО натрупа добри практики в стремежа да открие оптималните начини за ликвидиране на тези заплахи.

- И все пак кои са те?

- Руската стратегия за силова политика на изток, възраждането на тероризма в лицето на “Ислямска държава”, нестабилността в Близкия изток и Северна Африка са стратегическите предизвикателства пред НАТО, които изискват твърд и ясен отговор от страна на алианса. По същия начин трябва да противостоим и на активизирането на хибридните заплахи и хибридната война.

Трябва да признаем, че НАТО се изправя пред тотално нови стратегически реалности. След като в предните 25 г. бяхме съсредоточени в разрешаването на кризи извън нашата територия, сега трябва да преоткрием нашата първоначална мисия за колективна отбрана на страните членки.

- Това бе главната тема на последната среща на върха в НАТО в Уелс през миналия септември, нали?

- Именно. Там лидерите от НАТО постигнаха съгласие по плана за поддържане на готовност за действие. Той ще осигури възможността нашите сили да бъдат разгърнати много бързо в отговор на каквато и да било заплаха - от конвенционална агресия срещу територията на страна от НАТО до асиметрична заплаха като кибератака например.

Освен това планът осигурява възможност и за бързо изпращане на подкрепления там, където има нужда от тях. То ще бъде подпомогнато от предните командни, контролни и логистични центрове на територията на страните от източния фланг на НАТО. По-рано този месец започнаха да действат 6 от т.нар. елементи за интеграция на силите на НАТО (NFIU).

- Имате предвид щаба, който в момента се разгръща и в София?

- Да. Тези по същество малки командни щабове улесняват бързото разгръщане на сили на НАТО в страните от източния фланг, подпомагат планирането на колективната отбрана и координират съвместните учения в региона.

Всъщност това е най-значимата промяна и усилване на нашата обща отбрана от десетилетия и увеличава способността ни да защитим страните от НАТО от заплахи, идващи както от изток, така и от юг.

Също така НАТО работи активно и за изграждането на гъвкавост в отбранителните способности, която ни помага да предвиждаме хибридните заплахи и да се справяме с тях преди да са възникнали. Заради това в момента работим за подобряване на разузнавателните си служби и ускоряване на процеса за вземане на решение за действие.

- Как се ангажират страните-членки на НАТО, за да можем да се справим с новите заплахи като тероризма и кибератаките?

- Ангажирането на всеки един партньор в борбата с тези нови предизвикателства е от изключителна важност именно заради общата черта на тези нови заплахи - те не са ограничени от националните граници. Сътрудничеството е най-добрият и ефективен начин да се справим с тях. Заради това за НАТО е изключително важно да работи активно за съвместни действия и ангажираност на всички страни членки. Програмата за мир и сигурност на НАТО (SPS) е ключовият ни политически инструмент за постигане на това сътрудничество.

SPS събира в едно учените, експертите, гражданското общество и политиците от НАТО и нашите партньори, за да можем да отговорим на заплахите с помощта на науката, технологиите, иновациите. Заедно те развиват съвместни проекти, провеждат се обучения на експерти за справяне с проблемите пред сигурността. Нововъзникващите заплахи като тероризма, киберзаплахите, химическите, биологичните и ядрените оръжия са във фокуса на сътрудничеството в SPS.

Трябва да отбележа, че НАТО работи усилено и за засилване на способностите на нашите партньори на изток като Украйна, Грузия и Молдова, така че да могат да се противопоставят на заплахите от страна на Русия. Ние им помагаме да реформират техните отбранителни институции и въоръжени сили.

 

 

 

 

 

Заради това и стартирахме инициативата за изграждане на отбранителни способности, за да помогнем на нашите партньори да изградят по-силни и гъвкави отбранителни сили. Колкото по-голяма част от проблемите на сигурността им са в техните собствени ръце и способности, толкова по-малко външна помощ ще им е нужна, за да дадат ефективен отговор. А ако нашите съседи са стабилни, и ние сме в по-голяма сигурност.

- Как оценявате различните проекти за осигуряване на национална киберотбрана и по-специално този на България?

- Киберинцидентите нарастват с тревожна честота, мащаб и сложност на атаките. Всъщност киберпрестъпленията в момента са една индустрия, която изживява бум и коства на икономиката милиарди евро всяка година.

И в близкото бъдеще заплахата ще става все по-голяма с развитието на устройствата, които имат свързаност с интернет и изграждането на т.нар. веществен интернет. Това само ще увеличи площта, която може да бъде атакувана. Заплахите се развиват.

- Какво включват тези заплахи?

- Те вече включват комбинация от техники като компрометиране на веригата на доставки, кампании за социално инженерство, нови развития на познатия вече малуер, масовите атаки от много компютри-роботи и също така търсенето на пропуски в сигурността на мобилните платформи.

Подчертавам -

заплахите от

пробиви в

киберсигурността

стават все

по-интензивни

и сложни и защитата срещу тях за НАТО е огромно предизвикателство. Не бихме могли да оприличим НАТО на “Сребърен куршум”, който поразява злите сили, в областта на киберотбраната, но алиансът има уникални възможности да подпомогне съюзниците, за да изградят националните си системи за киберсигурност. НАТО вече има своя нова разширена политика и екшън план, приети на срещата на върха в Уелс през септември 2014 г. И киберотбраната вече е част от главните задачи на алианса за колективната отбрана, естествено като се зачита международното законодателство и се засилва сътрудничеството на НАТО с индустрията.

- Кой все пак е главният приоритет?

- Главният приоритет е защитата на системите за комуникация на самия алианс. Новата политика засяга и ангажиментите на НАТО в постоянното развитие и рационализации при управлението на киберотбраната, процедури за подпомагане на страните членки и

интегрирането на

киберотбраната

в оперативните

планове, включително и тези за защита на гражданите.

Съюзниците се съгласиха и да засилят обмена на информация и общите усилия в предпазването, рекцията и възстановяването след кибератаки.

- Кои са главните предизвикателства пред киберсигурността и как НАТО се справя с тях?

- НАТО работи активно за разрешаването на широк набор от проблеми в областта на киберсигурността главно като развиваме нови политики и изграждаме капацитет чрез съвместни учения.

Така например с

мрежа, която

свързва 69

държави от

Европа, Близкия

и Далечния изток

и Африка,

се опитваме да си сътрудничим извън ограниченията на националните и институционални граници. Това сътрудничество се базира на споделени ценности и общи методи за осигуряване на киберсигурността.

Чрез вече споменатата програма SPS организираме множество обучения и семинари, но също така и дългогодишни проекти. Примерно заедно с Швеция започнахме изследване върху мерките за изграждане на увереност в киберсредата.

А с Грузия, Молдова и Черна гора организирахме множество курсове за системни и мрежови администратори. Имаме и дългосрочен проект за подпомагане на Йордания за изграждане на национална киберстратегия.

CV

 Дипломат от кариерата с над 20 г. стаж в румънското външно министерство

 Работил е на различни длъжности - от съветник на министъра до шеф на дирекция НАТО и говорител на дипломатическото ведомство на Румъния

 Посланик на Румъния в НАТО

 Посланик на Румъния в САЩ

 През май 2013 г. след конкурс е назначен за помощник генерален секретар на НАТО по нововъзникващите предизвикателства към сигурността

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване