09/28/15 08:30
(http://www.dnevnik.bg/)

Спешна помощ не стига до 211 хил. българи, според доклад на Сметната палата


Според доклад за анализа на качеството на медицинската помощ, изготвен от Сметната палата, 211 хил. български граждани (около 3% от населението) са лишени от възможността да получат спешна помощ.

Причината е, че те се намират в отдалечени райони, в които линейките трудно могат да стигнат бързо, заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред БНР в неделя. Изводът е част от доклад на одитния орган за качеството на медицинската помощ в България, който ще бъде официално оповестен днес.

Докладът обхваща периода между 2010 и 2014 г., а "основният извод" е, че спешната медицинска помощ в България не е "нито ефективна, нито ефикасна".

"15% могат да получат спешна медицинска помощ в диапазона над 30 минути, което в някои случи може да бъде и фатално. И само 58 на сто от населените места в страната имат възможност да получат достъп до филиал на спешна медицинска помощ в рамките на 20 минути", коментира Цветков и допълни, че ситуацията е сходна с тази за периода преди 2010 г.

"Тези негативни практики продължават да съществуват в спешната медицинска помощ", коментира той.

Пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ, коментира, че в много населени места в страната и системата не отговаря на стандартите.

"Това, което са препоръките за оказване на спешна медицинска помощ, всъщност е, че трябва екипът, определен от случаите, да достига до осмата минута до пациентите. При нас това дори не е заложено по настоящия действащ стандарт, което не ни прави спешни медици. Слава богу това са между 5 и 10% от всички спешни повиквания", обясни Кателиева.

Тя посочи, че трябва да се постигне унификация и стандартизация на всички спешни центрове в страната, да отговарят на едни и същи изисквания и да са оборудвани по идентичен начин.

"Редно е в отдалечените населени места да се постигне правилно разпределение на екипите, т.е. да има достатъчен брой екипи, които да стигат навреме. В момента разпределението е подчинено на принципа: гъстота – население – натовареност на екипите, което не е правилно", коментира тя.

Предстои да се обсъди и приеме медицински стандарт за спешната помощ, според който линейките ще са длъжни да се отзовават в определено време според спешността на случая. При най-спешните случаи това ще става до 8 минути, при не толкова тежки състояния - между 8 и 20 минути, а при по-леките случаи ще се чака от 20 до 120 минути.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване