09/28/15 16:36
(http://www.dnevnik.bg/)

Съдът потвърди глобата от 200 хил. лв. на Uber за нелоялна конкуренция в България


Върховният административен съд (ВАС) потвърди глобата от общо 200 хил. лв. на две дружества на Uber, наложена от Комисията за защита на конкуренцията, съобщиха от антимонополния орган.

През юли КЗК глоби дружества на компанията за споделени превози - Uber BV и Rasier Operations, с по 50 хил. лв. за нелоялна конкуренция. Други две санкции от по 50 хил. лв. бяха наложени заради непредоставяне на информация, изискана от КЗК в хода на проучването. Мотивът на КЗК е, че Uber предлага услуга, идентична с таксиметровите, но заобикаля данъчното законодателство и така създават неконкурентна среда на пазара. Uber обжалва глобата.

В решението си сега ВАС потвърждава незабавното изпълнение на решението на КЗК за прекратяване на нелоялна конкуренция.

Независимо че загубите и пропуснатите ползи за дружествата имат имуществено измерение, ВАС приема, че установените от КЗК нарушения засягат обществен интерес, а именно – спазване добросъвестната търговска практика във връзка с въведените в страната изисквания за извършване на превоз на пътници, което е непосредствено свързвано и с осигуряване живота и здравето на гражданите чрез безопасен транспорт, пише в съобщение на КЗК.

Според ВАС няма пречки санкционираните от КЗК предприятия да осъществят планираните от тях инвестиции в страната при спазване на националното законодателство, се посочва още в съобщението. В него не се казва дали решението е окончателно, или може да бъде обжалвано пред друг състав на върховния съд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване