09/28/15 04:37
(http://www.klassa.bg/)

Финансови трудности спъват шистовата индустрия

 Компаниите, стоящи в основата на "шистовата революция" в САЩ, години наред успяваха да отчитат двуцифрен ръст на добива в находищата в Северна Дакота и Тексас. Финансовите затруднения за индустрията, свързани със срива в цената на петрола, обаче слагат край на тази тенденция, пише Financial Тimes.

"Нашият фокус в навигирането в тази нестабилна обстановка ще е капиталовата дисциплина и стабилността на счетоводните баланси, а не ръстът на производството", обяви наскоро Лий Тилман, директор на една от големите фирми за шистов добив Marathon Oil. Обезценяването на суровината кара и останалите производители да се съсредоточат върху оцеляването, което води до спад на производството. Според официалните данни на правителството добивът в САЩ е достигнал пик през април и след това е започнал да стагнира, като за следващата година се прогнозира понижение с 400 хил. барела дневно.

Победа за ОПЕК 

Това развитие представлява победа за ОПЕК, чието решение да увеличава добива въпреки ниските цени бе мотивирано от желанието да се подкопае скъпото производство в страни извън организацията. Ситуацията е особено тежка за шистовите фирми в САЩ, тъй като те се нуждаят от стабилни капиталови потоци, за да оперират. Финансирането на сектора обаче става все по-трудно.

Спадът на добива в САЩ идва със значително закъснение спрямо цените на петрола. Котировките спаднаха под 100 долара за барел още през юли 2014 г. и под 50 долара в началото на 2015 г. Броят на действащите сонди в САЩ обаче започна да намалява значително по-късно, а заради повишената ефективност добивът е достигнал 44-годишен връх от 9.6 млн. барела през април. В следващите месеци обаче Енергийната информационна агенция отчита ръст само в отделни находища в Тексас.

База за финансиране 

Основен фактор за забавянето е все по-трудното финансиране за компаниите, занимаващи се с проучвания и производство. През първото и второто тримесечие на годината тези фирми са емитирали облигации на стойност съответно 9.1 и 10.3 млрд. долара, но през юли и август са успели да наберат по този начин само 1.7 млрд., показват данните на Dealogic. През есента банките кредитори ще направят редовната преоценка на базата за финансиране на сектора, която се основава на стойността на петролните и газовите залежи на компаниите. Предвид новия спад на цените на петрола това ще означава още по-сериозно затягане на финансирането. Според проучване сред петролната и финансовата индустрия, проведено от фирма Haynes and Boone, експертите очакват средно понижаване на базата за финансиране с 39 на сто.

Една от компаниите - пионери в шистовия добив, Continental Resources вече обяви, че съкращава капиталовите си разходи с 12% и намалява броя на действащите сонди. Прогнозата за ръста на добива на компанията през тази година е намалена от 19-23% до 8 на сто. Анализаторите от Citigroup отбелязват, че ефектът върху отделните компании ще се различава значително в зависимост от тяхната големина и качеството на активите им.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване