09/29/15 23:05
(http://www.klassa.bg/)

Берлускони чукна 79 и пак се готви за атака

 

Щял да се кандидатира за кмет на Милано

Три пъти министър-председателят на Италия и лидер на нейната десница Силвио Берлускони навърши 79 години. Както сполучливо отбелязаха медиите на Апенините, целият му съзнателен живот и най-вече последните двайсетина лазарника от него са преминали под знака и на „Осанна!”, и на „Разпни го!” Защото след бурния политически възход и преклонението на десетки милиони италианци пред фигурата му на държавник, обикновено е следвало овъргаляне в гадната пепел на ненавистта и презрението. Тя е трупана с камари от неговите опоненти, но за жалост често и от самия него, особено когато е имал неблагоразумието да се почувства недосегаем. За радост независимо от падението, безспорно успелият предприемач и всепризнат политик

 

винаги е намирал

сили да се изправи

 

 

на крака и да продължи пътя си, аплодиран от свои, пък и от врагове.

Отбелязвайки рождения ден на Берлускони, най-тиражираният италиански всекидневник „Кориере дела сера” вчера сполучливо отбеляза, че в момента той има три мотива, за да ликува, както и три – за да не празнува. На първо място сред радостните мотиви вестникът постави изтърпяването на една осъдителна присъда, оправдаването му на няколко важни съдебни процеси и прекъсването на други поради давност. Вторият повод за ликуване безспорно е този, че независимо от

 

превратностите

на съдбата

 

Берлускони продължава да бъде необходимият лидер на десницата в Италия, а третият – очертаващата се възможност да се кандидатира на следващите парламентарни избори, отнета му с една от осъдителните присъди.

Първият от мотивите да не се надува празничната тромба според „Корсера” са проблемите в партията на Берлускони „Форца Италия”, която продължава да губи симпатизанти. На второ място вестникът постави неразбирателството му с Матео Салвини – лидера на партията „Северна лига”, която е естественият съюзник на експремиера. На последно място сред поводите да не се лее шампанско вестникът постави продължаващото навлизане в дебрите на старостта и най-вече несбъднатата мечта на Берлускони да стане президент на Италия – реална възможност, пропиляна заради прословутото му преклонение пред нежния пол.

Както и да е, но независимо от натрупаните години, Берлускони изглежда се готви за нов политически скок, след който може отново да чуе „Осанна!”. Според ширещи се между Алпите и Сицилия слухове той възнамерявал да се кандидатира за кмет на своя роден град Милано - индустриалната и финансова столица на Италия. Нещо, което в кърпа му е вързано. Ако ли не стане, старият политически лъв вероятно ще започне подготовката си за избирането му за кандидат премиер на десницата. А после – каквото сабя покаже!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване