09/29/15 14:18
(http://pik.bg)

Водният цикъл на Кърджали вдига цената на кубик вода

Водният цикъл на Кърджали вдига цената на кубик вода

ВиК в Кърджали предлага ударно повишение на цената за кубик вода, след като вече приключи изграждането на Водния цикъл, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.
Очакваното повишение е до 55 стотинки за кубик вода за битови нужди, а за бизнеса до 1,38 лева заради новата такса „пречистване“. Поскъпването ще е валидно и за Момчилград, където също бе завършен такъв проект с подмяна на водопроводи и строителство на пречиствателна станция. Предложението за новите цени трябва да получи одобрение от ДКЕВР в рамките на 3 месеца. Това стана ясно днес на заключителната пресконференция по мега-проекта на Кърджали на стойност 70 млн.лева. 

Сега битовите абонати плащат 1, 60 лева за кубик. Засега не се предвижда поскъпване на водата само в квартал Гледка, тъй като той не е свързан с новата колекторна система, отвеждаща отпадните води до пречиствателната станция, но при втория етап на проекта и там абонатите ще плащат 2, 20 лева за кубик с ДДС. Инж. Фахри Мустафа от ВиК подчерта, че цената на водата за индустрията ще се формира на база степента им на замърсяване. Две са предложените тарифи за това – при замърсители от 2-а степен поскъпването ще бъде с 83 ст. за кубик и от 3-а – с 1, 38 лева. Категоризирането на замърсителите ще стане след проби от всяка промишлена фирма.

Ръководителят на проекта инж. Митко Синабов заяви, че техническите работи са напълно приключени, цялата водопроводна и канализационна мрежа, както и пречиствателната станция работят нормално. Крайният срок за приключването е 30 октомври т.г., в ход е процедурата по отдаване на обекта за стопанисване на асоциация В и К. Проблемните тръби, които няколко пъти предизвикаха тежки аварии и оставиха хиляди домакинства за седмица без питейна вода, бяха подменени за сметката на строителите. 

Изградена е и байпасна връзка, която няма да оставя потребителите във високите части на града без вода при евентуални аварии, уточни Синабов. Той допълни, гаранцията на съоръженията е 8 г., една година ще траят наблюденията за нередности. Експерти от Басейновата дирекция и РИОСВ в Хасково вече са извършили проверка на експлоатацията на пречиствателната станция. Германски специалисти, доставили съоръженията, са дали висока оценка за квалификацията на 20-те работещи там.

Проектът за интегриран воден цикъл на Кърджали включва изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и довеждащ колектор, разширения и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа. Финансиран е от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Общата му стойност е 69 590 828, 94 лева. От тях 45 051 693,90 лева са от Кохезионен фонд, 11 262 923,47 лева национално финансиране, община Кърджали участва с 1 741 689, 20 лева, а 11 534 522,37 лева са от други източници. По проекта бе е изградена 14, 230 км водоснабдителна мрежа, като 2,129 км от тях са реконструкция и 12,101км разширение. Изградена е 23,236 канализационна мрежа, 5, 529 км от тях са реконструкция и 17, 707 км разширение. Новата пречиствателна станция за отпадни води обслужва над 50 000 души, които ще си плащат всеки месец високата цена. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване