09/29/15 23:11
(http://www.klassa.bg/)

Всеки бежанец носи ключ от напуснатия си дом

 

Британски весник: превърнаха гръцки хотел в лагер

Бежанец, който показва ключа от дома си, който е напуснал и който вероятно вече не съществува. Те са милиони и почти всеки носи този ключ у себе си. Американският фотограф Байън Сокол е стартирал проект, наречен „Най-важното нещо” и снима именно това, което дава възможност на хората, които нямат подобен опит – не са били принудени да оставят всичко и да тръгнат – да се почувстват по подобен начин, да успеят да се поставят на мястото на бежанеца.

Не всички обаче гледат така на проблема с вълната от мигранти. Британският вестник „Дейли Експрес” съобщи за бивш хотел на гръцкия остров Кос, който бил превърнат в зловонен лагер за бежанци, които са временно настанени в него, защото бил изоставен.

 

 

Преди две седмици пък недоволни от това, че са се озовали в Загреб, а не директно в Берлин, бежанци изпотрошиха хотел в хърватската столица.

Има много хотели в различни европейски градове, които подслоняват бежанци безплатно, но това са по-скоро изключения. Съвсем нормално по-заможните да отсядат в хотел по време на пътуването си към новите места на обитаване. В много европейски държави хотелиерите потриват ръце, защото бизнесът им процъфтява.

Наемодатели, хотелиери и оператори на хостели предлагат настаняване на бежанци - и помощта често се прави срещу доста по-високи от обичайните цени, писа преди дни германският в. „Ханделсблат“, бежанската вълна е предизвикала „истинска златна треска“. Например в Берлин филмова компания наела 4-стаен апартамент срещу наем от 990 евро месечно. След това преотдала жилището на градските власти, които настанили в жилището 7 бежанци, като по силата на официалната програма плаща по 50 евро дневно за всеки бежанец. Елементарната аритметика показва, че търговски мислещите първи наематели на апартамента в момента инкасират печалба от около 10 000 евро месечно.

 

 

Подобно е и положението с берлински хостел, който светкавично вдигнал броя на леглата под своя покрив от 280 на 700, като дори били поставени двуетажни легла за бежанците в кухните на пансиона. За легло дневната цена е 20 евро. Нормалните гости, не бежанците, плащат средно в Берлин по 10 евро на ден.

Но и напливът в Германия е доста голям – само през периода 5-27 септември в страната са влезли 230 000 бежанци, като две трети от тях – около 150 000 са пристигнали след въвеждането на граничния контрол на 13 септември. Следователно в Германия влизат по 10 000 мигранти дневно, констатира местният в. „Билд”.

Същевременно датски полицай бе сериозно ранен в бежански център през нощта срещу вторник при нападение с нож от мигранти. Състоянието му е критично. Наръган многократно в коремната област. Нападението е станало в датския град Биркерьод на север от Копенхаген. На местопроизшествието тече разследване, но престъпникът не е намерен.

Бежанският център "Сандхолм", където е нападнат служителят на реда, е един от най-големите в Дания и се управлява от местния отдел на Червения кръст. Там са настанени както тези, които са пристигнали в страната и търсят убежище, така и тези, които чакат депортация след получен отказ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване