09/29/15 14:40
(http://pik.bg)

Даниел Митов се срещна с външните министри на Полша и Македония

Даниел Митов се срещна с външните министри на Полша и Македония

В рамките на 70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, министър Даниел Митов проведе на 28 септември двустранни срещи с външните министри на Полша и Република Македония. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Министър Митов и полския му колега Гжегож Схетина обсъдиха миграционната криза и необходимостта от търсене на алтернативни решения за справяне с проблема. Българският първи дипломат изтъкна, че следва да се работи в посока на финансирането за отваряне на миграционни центрове извън територията на ЕС и посочи, че страни като Турция, Ливан и Йордания имат най-голяма нужда от съдействие. Сред поставените теми бе и въпросът за ремонта на двигателите на изтребителите МИГ-29. В рамките на деня българският външен министър разговаря и с македонския си колега Никола Попоски.

Обсъдени бяха миграционната криза, двустранните отношения, както и проекти от взаимен интерес. Министър Митов изтъкна приоритетите на България в областта на инфраструктурните, транспортните и енергийните проекти. „Може да разчитате на нашето сътрудничество при изпълнение на важни и за двете страни проекти“, посочи българският първи дипломат.

Двамата външни министри се обединиха около необходимостта от задълбочаване на трансграничното сътрудничество и изграждането на Коридор 8 с европейски средства. Сред обсъдените теми бе и Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство, чието подписване е в интерес и на двете страни. Двамата министри потвърдиха плановете за продължаване на експертните преговори по темата и стана ясно, че следващата среща на работните групи от МВнР на България и Република Македония във връзка с преговорите по Договора ще се състои скоро в София. Обсъдена бе и възможността за организиране на бизнес форум между двете държави. 

Двамата външни министри дискутираха и актуалната ситуация с миграцията като изтъкнаха необходимостта от международно сътрудничество за справяне с кризата. Министър Митов акцентира върху идеята за създаване на зони за сигурност за бежанци в Сирия, за които е необходимо международно съгласие. От своя страна Министър Попоски изрази силното си безпокойство от миграционната вълна към региона и големия бежански поток, който минава през страната. Външните министри на двете съседни страни осъдиха проблема с трафика на хора и се обединиха около необходимостта от завишаване на наказателната отговорност. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване