09/29/15 17:13
(http://pik.bg)

Домусчиев: Има недостиг на специалисти във всички сектори на нашата икономика

Домусчиев: Има недостиг на специалисти във всички сектори на нашата икономика

Във всички сектори на нашата икономика има недостиг на специалисти. Това каза Кирил Домусчиев, председател на КРИБ по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), цитиран от "Фокус".

"Не може да накараш млад човек да остане в България, ако е решил да си тръгне. Няма един нормален работодател, който ще предложи на чужденеца 2 пъти или 3 пъти повече пари, отколкото на българина", заяви Домусчиев.

Той посочи, че добрите работодатели от сериозните компании, които създават БВП на държавата първо търсят и назначават родни специалисти заради езиковата бариера. "На последно място ще се търси чужденец. Има сектори, в които наистина няма специалисти и се налага", добави Домусчиев. Според него държавата не създава кадри. "Ние в бизнеса участваме в доста инициативи ,но това винаги ще е проблем", уточни председателят на КРИБ.

"Трябва да е луд работодателят, който ще предложи на български специалист в пъти по-малка заплата, отколкото на чужденец. Апелирам да не се слагат прагове на заплащането, защото има специалности, при които трябва да се конкурираш с пазара на труда", каза още Домусчиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване