09/29/15 07:49
(http://www.klassa.bg/)

Заселват бежанци с безотпадна технология във Франция

 

350 мигранти се сбиха в Германия, делят ги по религии

Строителните материали, останали след разглобяването на ироничната арт инсталация на култовия британски уличен художник Банкси „Дисмаленд“, която приключи в Уестън сюпър Меър в графство Съмърсет в Югозападна Англия, ще бъдат използвани за построяването на бежански жилища за 5000 души в парк край френския град Кале, съобщи британската преса.

„Дисмаленд“ бе конципиирана като осмиваща капитализма и иронично афиширана като „най-разочароващата атракция във Великобритания“, подиграваща се на индустрията на туризма и тематичните паркове. Самият Банкси, чиято самоличност никога не е разкривана, описа събитието като "фестивал на изкуството, забавленията и начална фаза анархизъм". "Атракцията" отвори врати на 22 август и завърши в неделя. Цялата концепция на Банкси се превърна и в ирония на друго ниво, защото донесе около 20 милиона паунда за търговците в района, където бе проведена.

Междувременно няколкостотин бежанци, повечето от тях от Ирак, които са прекосили цяла Европа, за да стигнат до Финландия, се връщат обратно, защото както те твърдят "тази страна е прекалено скучна, а времето - студено".

"Мога да кажа на целия свят, че мразя Финландия! Няма чай, няма ресторанти, няма барове, по улиците има само автомобили, няма хора", каза един от тях, който се представи като Мохамед. Той поясни, че е минал 750 км, за да се добере до Финландия, а след това е минал още толкова до граничния пункт Торнио с Швеция.

"Финландия не струва пет пари", казаха други иракски бежанци, докато чакаха автобус за Торнио.

Властите в Хелзинки съобщиха, че срокът на много от подадените молби за получаване на убежище изтича, защото подалите документи или са изчезнали, или не се връщат обратно за резултат.

Преди три дни от Финландия в Швеция се върнаха няколко автобуса, след като бяха посрещнати от 40-ина демонстранти на границата с Финландия. Част от тях хвърляха камъни и други предмети срещу автобусите.

В същото време в германския град Калден около 370 бежанци си спретнаха масово сбиване, докато чакаха за храна, пише в. „Билд“, като подчертава, че е имало достатъчно храна за всички, но винаги имало някой, който да се предреди и да стане проблем. В случая 300 албанци се събрали и нападнали 70 пакистанци.

След случилото се местната полиция започна да говори за възможно разделяне на бежанците на християни и мюсюлмани, за да се избегнат случаи на насилие, съобщава германското издание.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване