09/29/15 10:07
(http://pik.bg)

Казаков: От 893 деца бежанци само 8 са се записали да учат у нас

Казаков: От 893 деца бежанци само 8 са се записали да учат у нас

До края на годината молбите за закрила могат да достигнат до 15 000. В момента бежанците, които са в България, са от Сирия, Ирак и Афганистан. Имаме и 300 човека от Пакистан, каза шефът на Агенцията за бежанците Никола Казаков в ефира на Би Ти Ви.

Той добави, че в сравнение с 2014 г. броят на иракчаните, които търсят закрила, се е увеличил четири пъти и сега надхвърлят 2500 души.

"Всички твърдят, че бягат от войната, но при интервюто се изяснява. Установяваме кои са икономически и кои търсят закрила. След като установим, че е икономически имигрант, му отказваме закрила”, посочи той.

Казаков съобщи още, че към момента капацитетът на агенцията е запълнен на 48%. Имаме още 52% фонд за запълване. Имаме готовност за около 1000 души”, каза още шефът на ДАБ.

Той заяви, че с основно и без образование са около 80% от бежанците. „Децата и родителите не искат да се записват в български училища. 893 деца има в центровете. Само осем са се записали да учат”, подчерта той.

"На този етап децата и родителите не желаят да учат в България. След като са получили закрила би следвало децата им да учат. Към момента децата бежанци са 893, но само 8 са се записали на училище. Мотивът им е, че не желаят да останат в България".

"Бежанците не минават през страната ни, защото им взимаме пръстови отпечатъци, регистрираме ги и знаят че границите ни се пазят добре. Където и да отидат в Европа те ще бъдат върнати в България. Друг е въпросът, че сме бедна държава, с натоварена социална система, докато в Европа не е така. Гореща точка са екипи, които помагат на дадената държава да се справят с бежанската вълна. Ние на този момент се справяме", категоричен е Казаков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване