09/29/15 17:10
(http://www.dnevnik.bg/)

Кери: С Русия имаме съгласие по "някои фундаментални принципи" за Сирия


САЩ и Русия постигнаха съгласие по "няколко фундаментални принципа" относно Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в интервю за MSNBC, цитирано от "Ройтерс". Кери допълни, че планира нова среща с руския си колега Сергей Лавров в сряда.

"Има общо виждане, че Сирия трябва да бъде обединена, единна и светска държава, че "Ислямска държава" трябва да бъде победена и че е необходим дирижиран преход", заяви американският държавен секретар, като добави, че остават различията относно какъв трябва да е изходът от този преход.

Кери поясни, че и Барак Обама, и Владимир Путин търсят начини за разрешаване на сирийския въпрос. Той описа тона на срещата между двамата президенти като "истински конструктивен, много учтив и с много откровени разговори по темата за Сирия"

"Всички разбират, че бъдещето на Сирия е заложено на карта и светът иска бързо да се намери някакво разрешение", обясни американският държавен секретар. "Търсим начин да стигнем до политически преход в Сирия и да имаме споразумение за резултатите, които този може да постигне".

Попитан дали може се използва влиянието на Иран и Русия над режима на Башар Асад, за да спре използването на варели бомби, Кери отговори "Абсолютно". Той добави, че е поставил този въпрос по време на срещите си с колегите си от Иран и Русия.

"Позицията и на двете страни е, че те могат да направят това в замяна на нещо, което ние бихме могли да направим".

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест също коментира снощната среща между Путин и Обама. Той определи признанието на Русия, че на Сирия е необходим политически преход, като "начало". Ърнест допълни, че основната причина за кризата в Сирия е режимът на президента Асад.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване