09/29/15 15:01
(http://pik.bg)

КТ „Подкрепа” срещу общините да налагат по-високи данъци върху доходите на физическите лица

КТ „Подкрепа” срещу общините да налагат по-високи данъци върху доходите на физическите лица

Приветстваме усилията за борба с укриването и невнасянето на данъци, както и мерките срещу прехвърляне на печалби в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Бихме искали да обърнем внимание на факта, че според третия предложен критерий за дефиниция на „юрисдикция с преференциален данъчен режим“, България попада в тази група. 

Данъчният дъмпинг не води до икономически ръст, примерът у нас е илюстративен, но пък ни поставя редом с други офшорни зони. Смущаващо е да се борим с явления, които допускаме на наша територия. Това се казва в становище на Конфедерация на труда „Подкрепа“ във връзка със ЗИД на Закона за корпоративното подоходно облагане. Становището е изпратено до вицепремиера Ивайло Калфин. 

Поддържаме предложението дипломатическите представителства да удържат и внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях, както и авансовото облагане на доходите по чл. 35 от ЗДДФЛ. Предлагаме доходите от друга стопанска дейност (по чл. 29 от ЗДДФЛ) за четвъртото тримесечие на годината също да се облагат своевременно. Различието в подходите на облагане от една страна води до това физическите лица неумишлено да не изпълняват закона, тъй като забравят, че данъкът не им е удържан. И това е нормално, когато през останалата част на годината внасянето на дължимия данък не е тяхно задължение. От друга страна затруднява гражданите да заделят суми, с които да се издължат на бюджета впоследствие. В общия случай физическите лица имат далеч по-нисък административен капацитет от юридическите лица. Те не разполагат с правни и счетоводни отдели. И докато се стреми да облекчи бизнеса, законът прехвърля все повече административни тежести на служителите. КТ „Подкрепа“ намира този подход за порочен.

Не подкрепяме възможността общините да налагат по-високи данъци върху доходите на физическите лица. Проявяваме разбиране към нуждата от повече финансови средства, с които общините да се развиват, но смятаме, че това не бива да става за сметка на работещите. Готови сме да коментираме отчисления към общинските бюджети от корпоративните данъци – практика, която има история в България.

Подкрепяме ограничаването на плащанията в брой. Тази промяна многократно е предлагана и коментирана и от КТ „Подкрепа“, и от другите социални партньори, тъй като сивата икономика е един от най-сериозните проблеми у нас, добавят от синдиката. 

Прецизирането на чл. 71а от ЗМДТ относно освобождаването от такса битови отпадъци на религиозните институции при условие, че имотите не се ползват за стопански цели, също е необходимо. Но не може да не изтъкнем неравнопоставеността на религиозните организации и учебните заведения. За разлика от първите, образователните организации дължат такса смет. Един от най-емблематичните примери е Софийският университет, който към края на 2014 г. дължеше на Столична община над 10 млн. лева. А България все още е светска, не религиозна държава. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване