09/29/15 12:18
(http://pik.bg)

Местан: Истерията около песента за Райна Княгиня е продукт на невежеството на опонентите ни

Местан: Истерията около песента за Райна Княгиня е продукт на невежеството на опонентите ни

Истерията около песента за Райна Княгиня, изпълнена в Исперих, е продукт на невежеството на опонентите ни. Това заяви в кулоарите на НС лидерът на ДПС Лютви Местан около възникналия казус, предизвикал различни тълкувания. „Някой е решил, че има изгода да създаде истерия и евентуално да замести отсъствието на реални политически послания чрез гъделичкане на първични страсти”, каза депутатът.

А иначе какво се случи в Исперих на откриването на предизборната кампания на ДПС? Членовете и симпатизантите ни в едно с ръководството на партията припяваха, пригласяха на изпълнителя на патриотичната песен за Райна Княгиня, поясни Местан. Избирателите на ДПС пеят песента за Райна Княгиня, която уши байрака и написа ”Смърт или свобода!”. Тук, ако патриотите не са пишман патриоти спират и ръкопляскат - няма нищо по-хубаво от това избирателите на ДПС да пеят патриотичната песен, продължи той.

А това, че на същата мелодия има и друга, любовна песен на турски език е част от богатството на балканския фолклор. Аз съм политик, а не просветител и затова няма нужда да се оправдавам, заради невежеството на другите. Ще представя на политическия ни опонент библиография да четат, защото тази истерия е продукт на невежеството им. Ние търсим в тези песни онова, което ни обединява. Не става въпрос за опит за превод на българската песен за Райна Княгиня, това наистина би било недопустимо – става въпрос за паралелни текстове с една и съща мелодия. Попитан защо е агитирал на турски език, Местан отговори:

съгласно българската Конституция международните договори, ратифицирани по конституционен ред имат предимство пред вътрешното законодателство. В този смисъл, позовавайки се на правата си според европейската конвенция за правата на човека, който договор има предимство пред вътрешните закони, аз се основавам директно на преките права, които произтичат точно от тази разпоредба. Ако нещо противоречи на българската Конституция, то това са онези дискриминационни текстове в Изборния кодекс, които крайно време е да бъдат отменени, отсече той. И добави, че водел кампанията си изцяло на български език, но в Деня на езиците на Европа е преценил, че има право да поздрави избирателите си по повод на религиозния празник Курбан Байрям на майчин език. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване