09/29/15 10:09
(http://pik.bg)

Министър Петкова: Един от основните ни приоритети е свързан с либерализацията на енергийния пазар

Министър Петкова: Един от основните ни приоритети е свързан с либерализацията на енергийния пазар

 Един от основните приоритети на българското правителство в сектор „Енергетика” е свързан с либерализацията на енергийния пазар. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на работна среща, свързана с дейността на Българската енергийна борса, предаде aгенция „Фокус”.

„Това е събитие, посветено на едни много важен процес, на един много важен, път, който ние трябва да извървим в процеса на пълна либерализация на енергийния пазар в България. Бих искала да отбележа, че с днешното събитие Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг и Българската енергийна борса поставят началото на поредица от подобни срещи, в които всички заинтересовани страни имаме възможност да кажем своето мнение, да чуем мнението на нашите колеги, така че процесът по либерализацията на енергийния пазар в България да протече по възможно най-добрия начин и да бъде възможно най-успешен”, коментира Петкова.

По думите й, с либерализацията българския енергиен пазар ще бъде поставен в една качествено нова ситуация.

„Отношенията в сектора ще бъдат регулирани единствено и изцяло от пазара. Цената на електрическата енергия ще бъде такава, каквото пазарът я определи т.е. справедливата цена. Ще настъпи промяна и в ролята на КЕВР, като нашите колеги от комисията ще имат задължение да определят цената за пренос, за достъп и за „Задължение към обществото”, но цената на електрическата енергия ще бъде тази ,която определи пазарът, която определи търсенето и предлагането ”, каза още министър Петкова. 

В дискусията ще вземат участие още изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, на Българската независима енергийна борса Константин Константинов, председателят на КЕВР Иван Иванов, производители, търговци, потребители на електроенергия, както и електроразпределителните дружества. По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени стъпките за преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар в България, принципите на търговия и основни дейности. Ще бъде представена и платформата на Nordpool Spot.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване