09/29/15 12:10
(http://pik.bg)

Министър Теменужка Петкова: Избрана е компанията, която ще проучва „Силистар” за нефт и газ

Министър Теменужка Петкова: Избрана е компанията, която ще проучва „Силистар” за нефт и газ

Избрана е компанията, която ще проучва „Силистар”. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министърът обяви, че конкурсът за проучването на блоковете „Терес” и „Силистар” за газ и нефт е приключил вчера. „Имаме избран изпълнител за най-големия блок – за „Силистар”. Това е копанията Шел”, един от световните лидери в бранша”, заяви Петкова.

„Това, което те предлагат като работна програма е на стойност 18 600 000 евро, като при подписването на договора бонусът, който ще получи българската държава и средствата, които ще влязат веднага в бюджета са 4 900 000 евро. Така, че смея да твърдя, че това е един много сериозен успех, който всички ние с общи усилия успяхме да постихнем”, коментира министърът на енергетиката. Тя изрази надежда, че това е една от първите и най-важна стъпка по отношение да диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

„За „Терес” бяха закупени документи от пет компании. Там не получихме оферта и сега ще стартира процедурата по прекратяването на тази конкурс, но изключително важно е това, което се случи със „Силистар”. Геоложките проучвания са изключително благоприятни. Надявам се България скоро да има и местен добив”, каза още министър Петкова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване