09/29/15 17:15
(http://www.klassa.bg/)

Министърът на образованието уволни 6 професора заради скандалния управител Николай Христов

 В края на август бе публикуван одитен доклад, в който са констатирани нередностите в ръководенето на фонда по време на двама последователни управители Христо Петров и Николай Христов. Заради доклада министър Танев внезапно реши, че трябва да уволни назначения лично от него неотдавна Изпълнителен съвет, в който се подвизават шестима професори.

„Недоумявам защо ми е прекратен мандатът. Бяхме назначени от министър Танев преди пет месеца, няма никакви мотиви защо е това освобождаване. Може би става въпрос за интрига, за прехвърляне на отговорността от министъра към изпълнителния съвет заради Николай Христов?“, коментира пред „Галерия“ вече бившият председател на изпълнителния съвет проф. Венелин Енчев.

Съмненията му са потвърдени от мотивите в заповедта на министъра, в която се казва, че Изпълнителният съвет не е вършил работата си. Това обаче няма как да е вярно, тъй като посочените от Танев несвършени дейности са от компетентността само на управителя на фонда.

Николай Христов, който сменя отстранения от съда за злоупотреби Христо Петров, твърдо продължава завещаната му корупционна линия на управление. Христов е философ и политик от СДС, Радикалдемократическата партия и Демократическата партия. В политическата си кариера е бил три мандата депутат, както и заместник-председател на демократите. Министърът на образованието проф. Тодор Танев пък е социолог, доктор на политологическите науки, преподавател по политическо управление в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и член на гражданския съвет на Реформаторския блок. След ареста на Христов  министърът панически назначи на неговото място Геновева Жечева. Тя е известна в министерството като „вечният чиновник“, а нейни колеги твърдят, че е и пряк участник в скандалното разграбване на фонда през 2012 г., когато конкурсът бе спечелен от новосъздадени фирми без връзка с науката.

 

 

Каре

Наглеци

 

По 11 бона заплати във фонд „Научни изледвания“

 

С допълнителните екстри парите на служителите скачат двойно

 

Рекордни заплати и бонуси на гърба на българския данъкоплатец са раздавани на 12 служители от фонд „Научни изследвания“. Това разкриват независими одитори. Те установяват, че тарикатите от фонда получават  рекордни работни заплати – 130 608 лв., или близо по 11 000 лв. на човек годишно, съгласно заповед на министъра на образованието. Но това не е всичко - 605 000 лв. годишно са другите възнаграждения на персонала, а фондът троши още 1 186 000 лв. за административни разходи. 40% от тях – 386 923 лв., са „разходи за външни услуги”, което означава, че въпросните 12 служители могат спокойно да умножат по две месечните си доходи. Останалите суми се пилеят за  адвокатски кантори, счетоводни къщи, две секретарки на граждански договор към тази на трудов, трима пиари без дейност и т.н., които на практика дублират дейността на наличните служители на фонда. Грабежът е узаконен от четирима министри на образованието – Сергей Игнатов, Анелия Клисарова, Румяна Коларова и Тодор Танев.

Сегашният управител Геновева Жечева е била член на изпълнителния съвет през скандалната за фонда 2012 г., когато дадените пари са обявени от Върховния административен съд за неправомерно отпуснати.

Според одитния доклад, който Министерството на образованието сега се опитва да скрие от обществото, Николай Христов „не е изразходил поверените му публични средства по икономичен, ефикасен и ефективен начин“, като е сключил договори, възлизащи на 163 468 лв. Одитът констатира, че в последните 2 години фондът е източван предимно с договори за външни консултантски услуги за дейности, които би могъл да извършва. Същата констатация правят и от Сметната палата. Липсата на административен капацитет на фонда беше подчертана и при по-ранна проверка на вътрешните одитори. Те с ужас установяват, че Ива Токатанова, която в свободното си време прави застраховки и работи като брокер на имоти, бившата театрална разпоредителка Милена Стефанова и екссекретарка на партия НДСВ Десислава Банкова са парафирали и отхвърляли документи за научни проекти на стойност милиони левове.

През 2012 г. тогавашният управител на фонда Христо Петров сключва неизгодни договори и извънредно решава, че авансово ще изплати не 50 %, а цели 80% на авторите на проектите-ментета от порядъка на 300 хил. лева. Съдът отстранява Петров от фонда като управител, но наследникът му - Николай Христов, го възстановява като юрисконсулт. Петров пък веднага излиза в отпуск по болест. Въпреки съществуващата възможност да се назначи служител по заместване, Николай Христов сключва договор за външни услуги с правни кантори, за които заплаща веднъж 16 700 и втори път 12 хил. лева. 18 хил. лева пък е струвал специален анализ по темата „нужно ли е допълнително обучение на служителите от фонда”. Той завършва с препоръки от типа, че тиймбилдингите трябва да се провеждат регулярно и при това - извън София.

 

Фонд „Научни изследвания“ сее смърт

Журналистът Мартин Кръстев се обеси заради далаверите във фонда

 

Ексдепутатът и вече бивш управител на фонда Николай Христов беше известен с алкохолните си пристрастия. Въпреки че редовно е разписвал документи за стотици хиляди, дори и милиони в състояние на алкохолно опиянение, никой не е допускал, че ще стане и убиец. На 14 юли тази година обаче той застреля в главата най-близкия си приятел и партньор по чашка Красимир след тридневен запой. Главната версия е спор за жена, но според чиновниците във фонда причината е, че не са му издържали нервите от натиска. 

Един от най-големите грехове на Христов обаче е, че възстанови на работа Христо Петров, който е пряко свързан с трагедията около журналиста Мартин Кръстев.

Кръстев изчезна безследно на 27 май. На 29 май сутринта беше открит обесен. Зловещата случка беше определена като самоубийство. Мартин Кръстев е бил редактор, зам.-главен редактор във вестниците  "Стандарт", "24 часа", "Монитор", "КЕШ",  "Класа". Няколко месеца преди смъртта си той беше и управител на Академичното издателство на БАН, откъдето е освободен без официални мотиви. Журналистът не остави предсмъртно писмо, но стана ясно, че е загубил дела във Върховния административен съд, по които е съден за злоупотреба със средства през 2012-2013 г. Тогава ръководеното от Кръстев издателство е сключвало договори с тогавашния управител на фонд „Научни изследвания“ Христо Петров. Притиснат до стената и изоставен от всички в схемата, Кръстев e предпочел да си сложи примката на врата, вместо да бъде публично обруган.

Със смъртта на Мартин Кръстев изчезна нишката на схемата за точене на фонда под вещото ръководство на Христо Петров. А с убийството, извършено от Николай Христов, се прикриват следите на източването от по-ново време. Въпреки това Николай Христов вече е разследван от прокуратурата за действията си във фонда. Другият обект на прокурорска проверка в министерството на образованието и науката е самият министър Танев.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване