09/30/15 09:30
(http://www.dnevnik.bg/)

Десните сили да имат общ кандидат за президент, предложи Радан Кънев (обновена)


Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев лансира идеята за предварителни избори за общ кандидат за президент на десните сили в България.

"Десните в България трябва чрез президентските избори да гарантираме промяна на дясното. Може би трябва да помислим за общи предварителни избори в дясно през 2016 г. за излъчване на десен кандидат за президент", заяви той пред Нова телевизия.

На подобни предварителни избори ще могат да се решат различията между членовете на ГЕРБ и Реформаторския блок за подкрепата на ДПС, смята Кънев.

"За да се направи избора към дясно управление, той трябва да мине през местните избори и през президентските избори през следващата година. Може би тогава ще се случи големият сблъсък – реален избор на дясно и дистанциране от АБВ и ДПС  или търговски мнозинства в центъра, при които всичко е "под масата", коментира Кънев.

Вариант да се върви към един десен, про-западен, европейски път за България без Реформаторския блок няма, заяви той.

Покрай местните избори се провежда координирана и целенасочена атака срещу кандидатите на Реформаторския блок от страна на ГЕРБ и ДПС, заяви той.

Кънев даде за пример личната атака на Цветан Цветанов срещу Чавдар Трифонов, кандидат за кмет на Реформаторския блок във Варна. Според него Цветанов и медиите на Пеевски използват и една и съща риторика - като например да наричат кандидатите на реформаторите "независими", за да не им се приписва тяхната победа.

"Медиите на Пеевски действат като перверзен коректив на правителството - подкрепят една част от него, ГЕРБ, и с най-долни мерки действат срещу друга", заяви Кънев и добави, че в момент, когато Реформаторският блок понасял негативите от най-тежките реформи, като здравеопазване и антикорупция, ГЕРБ и ДПС ги "удряли в гърба".

"Има дълбока неяснота в нашите избиратели доколко управлението е реформаторско и дясно или продължава стария задкулисен начин на управление. Равносметката ми за тази година е че и двете неща се случват. В  България промените вървят много трудно и силите, които дърпат страната назад много силно се олицетворяват от Делян Пеевски, но и от други."

Според Кънев има два начина как да се взимат големите политически решения в страната - единият вариант е между ГЕРБ и Реформаторския блок, заедно с по-малките коалиционни партньори. "Но винаги има и вариант ГЕРБ - ДПС."

Кънев защити кадровата политика на блока в различните комисии и правителството и добави, че тя е изградена върху идеята за личности, а не за постове. Като пример даде решението на Реформаторския блок да не издига кандидати за Комисията за защита на конкуренцията(КЗК), която трябва да бъде избрана в най-скоро време. Според Кънев политиците не трябва да се месят в тази комисия, тъй като тя се заминава с изключително важни теми - монополите и обществените поръчки."Не може в една развита държава КЗК да бъде определяна с някакви договорки, трябва да предложим личности, които да бъдат подложени на тест, преди да бъдат избрани", добави той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване